Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Herma Loohuis

Cilly Masteling - Levensverhaal in een mooi boek

2-2-2013


Cilly (Cecilia) komt uit Groningen en is in 1939 geboren in Hoogezand. Ze is het derde kind van haar moeder en het tiende kind van haar vader. Na haar kwam er nog een broertje. Haar vader komt uit de negentiende eeuw. Hij had een manufacturenzaak. Na zijn dood nam haar moeder het over met behulp van haar oudere zusjes. Ze is getrouwd met Jan en heeft twee zonen en vier kleinkinderen. De jongens wonen in Amersfoort.

Ik heb een prettige jeugd gehad. Ik zag nooit problemen, ondanks dat we het helemaal niet breed hadden. Na de Lagere school mocht ik naar de hbs. Dat was best wel uniek. In die tijd moesten veel kinderen direct na de lagere school gaan werken. Mijn moeder was een sterke vrouw, zij wilde dat persé. Ik maakte de HBS af en ging studeren voor röntgenlaborant in Groningen. Ik haalde mijn twee diploma’s diagnostiek en therapie voor röntgenfoto’s en bestralingen in het Rooms Katholieke ziekenhuis aldaar, waar ik tot mijn huwelijk heb gewerkt. In de tussentijd ging ik op vakantie bij familie in Duitsland. Mijn neef was bij de verkenners (scouting) en nodigde Nederlandse jongens uit. Zodoende leerde ik Jan kennen in 1956. We correspondeerden een paar jaar en in augustus 1958 sloeg de vlam in de pan: een jaar voor mijn examen. Hij woonde in Hilversum en ik zat in Hoogezand. We zagen elkaar weinig, totdat hij als dienstplichtige soldaat naar Assen werd verplaatst. Dat was dichtbij. Maar van samenwonen was natuurlijk toentertijd geen sprake. Ik kwam bij zijn ouders thuis om hem te ontmoeten. We zijn in 1960 verloofd en in 1964 getrouwd. We hebben eerst een bovenverdieping gehuurd in Hilversum. Daar zijn onze kinderen geboren. Anderhalf jaar na de geboorte van de jongste zijn we naar Bunschoten - Spakenburg verhuisd. Toen hij in de zesde klas (nu groep acht) zat, kreeg ik onverwachts kans om weer te gaan werken buitenshuis. In 1978 mocht ik meewerken aan het vooronderzoek van het bevolkingsonderzoek voor borstkanker. Dit was om te kijken of het bevolkingsonderzoek wel zin had. Het was heel interessant. We leerden te ontdekken of je iets afwijkends kon zien op de foto’s. Na vier jaar kon ik in een ziekenhuis terecht, waardoor het werk gevarieerder werd. Dat trok me toch wel weer. Ik kwam op de röntgenafdeling van het Majella ziekenhuis in Bussum. Onze kinderen leerden hierdoor helpen in het huishouden. De een is zelfs ‘hobby’ kok geworden: hij kookt graag. Uiteindelijk ben ik terug gegaan naar het echte bevolkingsonderzoek in Utrecht. We gingen naar de bussen toe en onderzochten de mensen in de bus, zoals het nu al de gewoonte is. Dat is gestart rond 1990.

In 1995 zagen we een advertentie van te bouwen huizen in Biddinghuizen. We wilden graag in een gelijkvloerse woning gaan wonen. De grondprijs was hier zeer aantrekkelijk. Toen we het karkas en de tekeningen zagen, waren we verkocht. We werden meteen verliefd op het huis en wilden het kopen. Binnen drie weken waren de beide huizen gekocht en verkocht. Door de strenge winter werd het niet kerst 1995, maar in maart 1996 opgeleverd. Pas na drie weken hadden we tijd om de omgeving te bekijken. Aangezien ik in de eerste instantie hier niet naar toe wilde, omdat ik graag in een bosrijke omgeving wilde wonen, was ik zeer verrast, doordat er toch een bos is en dat zelfs zeer vlakbij. Dat maakte het plaatje compleet. We wonen hier met plezier. Ik heb me gelijk aangesloten bij de vrouwenvereniging, de schilderclub van Hanna Kok en bij de sportschool. Want ik wilde herkenning op straat, zodat ik niet alleen onbekende gezichten zou zien. Mijn hobby’s zijn: verre reizen, fietsen, beeldhouwen bij Ali Stuifzand, wandelen en foto’s op de computer bewerken tot video’s. Onze eerste wereldreis hebben we gemaakt in 1986 naar Australië en Nieuw Zeeland (hierna nog 3x) en naar Zuid Afrika, Ghana en Amerika. In 2008 was Canada+ Alaska onze laatste verre reis.

Biddinghuizen voor Cilly:
Een vriendelijk dorp, waar we ons gelijk thuis voelden. Er wordt veel gedaan voor de senioren. Als we door de polder fietsen, ontdekken we hoe mooi het hier is. Zelfs tijdens het fietsen groeten mensen ons, ook de schoolkinderen. Als we dat elders doen, groet niemand terug. Dat is hartstikke leuk.

We zijn altijd op zoek naar nieuwe verhalen. Bent u de volgende? Mail naar hermaloohuis@kpnmail.nl . Na 11 februari is het nieuwe e-mailadres: hermaloohuis@telfort.nl
Eerder verschenen in Dorpsgenoten:

Realisatie: Sybit - Software op Maat