Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Rita van Westen

Yvonne Keimpema - Een heftig gezin

9-6-2007


Yvonne Keimpema, geboren in Zutphen. Woont in Biddinghuizen sinds 1983.

Negentien jaar was ik toen ik met mijn toenmalige vriend ging samenwonen in Biddinghuizen. In Zutphen zouden we minimaal vijf jaar hebben moeten wachten op een woning, hier kregen we zelfs een lijstje met adressen van woningen die vrij waren. Dan is de keuze snel gemaakt. Als je bent opgegroeid in een stad, in mijn geval Zutphen, dan is het trouwens best even wennen in een dorp.

De eerste jaren in Biddinghuizen vond ik niet echt leuk. Ik had geen rijbewijs. Dat is in de stad geen probleem maar hier was het lastig. In Zutphen was er iedere week een grote gezellige markt. Op die vijf kramen hier op het Plein was ik snel uitgekeken. Maar ik vond leuk werk op de Flevohof, haalde mijn rijbewijs en burgerde in in Biddinghuizen. In 1991 ben ik getrouwd met Wim Keimpema en samen hebben we vier kinderen. Ons gezin omschrijf ik altijd als heftig. Onze zonen hebben alle drie een beperking. De jongste, Kevin, is meervoudig gehandicapt. Maickel heeft een lichte autistische afwijking en had spraak- en taalproblemen. Jurriën heeft een chronische huidziekte en dyslexie.

Onze vier kinderen zitten allemaal op verschillende scholen, twee in Harderwijk, een in Dronten en dochter Bernice gaat gewoon in Biddinghuizen naar school. Maickel heeft tot groep zes zelfs in Amersfoort op school gezeten. Dat vergt een hoop geregel en het kost veel reistijd. In de beperkte tijd die overblijft na schooltijd hebben we vaak te maken met ziekenhuisopnames, doktersbezoek, logopedie en fysiotherapie. Daardoor ontbreekt het onze kinderen aan voldoende tijd om aansluiting te vinden bij de kinderen in Biddinghuizen.

Aan huis geef ik catechisatie aan kinderen in Biddinghuizen en daaruit zijn leuke contacten ontstaan met onze oudste twee kinderen. Ook probeer ik kinderen met een beperking te betrekken bij de activiteiten in het dorp. Zo is er vorig een speciaal Sinterklaasfeest geweest voor autistische kinderen. Tijdens de avond4daagse kan een extra pauze en wat meer begeleiding het mogelijk maken dat kinderen met beperking wél mee kunnen doen. Daar zet ik me graag voor in. Het is zo belangrijk voor een kind; gewoon mee kunnen doen.

Ieder kind is anders. Iedereen wil zijn kinderen graag gelukkig zien. Ook voor kinderen met een beperking zijn er leuke activiteiten. Kevin is op Koninginnedag mee geweest met de Flevo Truckerstour en heeft daar enorm van genoten. Fijn dat er mensen zijn dit organiseren. Ze doen er niet alleen de kinderen een groot plezier mee, ook hun ouders.

Wat betekent Biddinghuizen voor Yvonne Keimpema?
Dorpsbelangen is goed bezig. We moeten proberen de ouderen en de jongeren in het dorp te houden. Daarvoor is goede woonruimte voor deze doelgroepen nodig, starter- en seniorenwoningen. Activiteiten die de saamhorigheid in Biddinghuizen versterken zijn belangrijk. De Interreligieuze Viering in de tent vind ik een heel goed initiatief.
Eerder verschenen in Dorpsgenoten:
© 2021 Dorpsbelangen Biddinghuizen - Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat