Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Herma Loohuis

Yvonne Ritsema - Werkt bij het golf resort Harderwold

9-2-2013


Ze is geboren in Amersfoort en heeft haar jeugd doorgebracht in Leusden. Ze komt uit een gezin van drie meiden en is daarvan de jongste. Haar ouders hadden een verfwinkel, daarna een eigen behangers- en schildersbedrijf. Met haar dertiende leerde ze haar huidige man, Homme, kennen in Oostenrijk. Haar ouders scheidden, toen ze zestien was. Dat was mede de oorzaak dat ze vanuit zichzelf heel graag jong wilde trouwen en een gezin stichten. Met haar zeventiende woonde ze samen op een boerderij in Achterveld bij anderen in. Ze hebben drie kinderen, Linda van 27, Sander van 25 jaar en Nathalie van 21 jaar. Ze heeft drie kleinkinderen van 5, 4 en bijna 2.

Na mijn lagere school heb ik de huishoudschool gedaan met als vakrichting winkelpraktijk. Ik wilde graag in de winkel gaan werken. Ik liep dan ook stage bij Blokker. Na mijn examen kreeg ik de kans om bij het chauffeurs café ‘de Tweede Steeg’ in Amersfoort te gaan werken. Ik wilde in de bediening, maar was net te jong en kon wel in de keuken gaan werken. Dat heeft mijn richting veranderd en zo ben ik altijd in de horeca blijven werken. Ik heb bij verscheidene restaurants in de keuken en de bediening gewerkt, zoals bij ‘de Klink’ aan het Veluwe meer, in de lunchroom bij de Hema, bij ‘Dubbeldekker’ in Dronten, bij ‘Scheepsrecht’ in Lelystad en bij ‘de Pionier’ in Dronten.

Omdat wij na anderhalf jaar op de boerderij gewoond te hebben in een huis wilde wonen, zijn we in Biddinghuizen terecht gekomen en kon ik op de Flevohof werken. Dat ik het hier naar mijn zin zou hebben na de grote stad had ik nooit gedacht.
We hadden keuze uit een flat in Amersfoort of een eengezinswoning in Biddinghuizen. Die keus was niet moeilijk. Inmiddels waren we getrouwd en kwamen we hier 25 september 1984 wonen. In vijf jaar tijd zijn mijn drie kinderen geboren in Biddinghuizen. Homme is beroepsmilitair en was veel van huis. Na zijn eerste uitzending naar Bosnië wilden we toch graag een nieuwbouwwoning kopen in Dronten West. In 1997 zijn we daar gaan wonen, in 2000 echter waren we weer terug. Ik kon mijn draai daar niet vinden. Tijdens de tweede uitzending merkte ik dat ik de warmte van de mensen in Biddinghuizen mistte, mede ook omdat ik nog werkte bij de Chinees (waar ik elf jaar heb gewerkt) en mijn kinderen op de majorette zaten, kwam ik niet los van het dorp. Linda en Sander wonen nog steeds in het dorp, Nathalie woont in Zwolle.

Als kind van dertien verkocht ik elke zaterdag rommelmarkt spullen vanaf de behangerstafel van mijn vader en mocht voor een winkel staan. De opbrengst ging helemaal naar een kinderdagverblijf voor gehandicapte kinderen. Ook deed ik later veel vrijwillig op de basisschool de ‘Klimop’.

Op dit moment ben ik bezig met de stichting ‘a Sistershope’. Deze stichting organiseert wandelingen die men kan sponsoren. Zelf ga ik op 5 en 6 oktober zestig kilometer wandelen. Om mee te mogen doen met die wandeling hebben we per persoon € 1500 aan sponsorgeld nodig. Ik doe hieraan mee, omdat mijn beide zussen borstkanker hebben, waarvan een zus ongeneeslijk ziek is.
Ook mijn moeder heeft borstkanker gehad. Ik hoop dat er veel mensen zijn die een donatie willen doen, zodat ik mijn doel kan bereiken en kan mee wandelen voor mijn zussen en iedereen die met borstkanker te maken heeft of heeft gehad; dat er meer onderzoek kan komen. Als u een donatie wilt doen, kan dat via de site www.asistershope.org op mijn deelnamenummer 8044. Deze stichting doneert 85% van de opbrengst aan onderzoek van borstkanker. Mijn hobby is taarten en cupcakes bakken. De taarten en cupcakes maak ik op bestelling via email: yvonnevdk1965@hotmail.com Ook deze opbrengt is voor de Stichting.

Biddinghuizen voor Yvonne: Een warm en hartelijk dorp, fijn dat iedereen elkaar groet. Je kunt er heerlijk wandelen in het bos. Ik hoop dat de mensen gebruik blijven maken van de winkels uit het dorp, zodat we ze hier houden. Het zou jammer zijn als bijvoorbeeld de ‘Glamourshop” en andere kleine winkels weer zouden verdwijnen.

Wil je ook? Mail naar hermaloohuis@gmail.com
Eerder verschenen in Dorpsgenoten:
© 2021 Dorpsbelangen Biddinghuizen - Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat