Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Rita van Westen

Riemer Wijbenga - De postbode die zijn eigen Solex kocht

15-10-2005


Riemer Wijbenga, geboren in 1951 te Hornhuizen (Gr) . Woonachtig in Biddinghuizen sinds 1999.

Een van de Flevolanders van het eerste uur, dorpspostbode Riemer Wijbenga. In 1962 kwam het gezin Wijbenga naar de Kombuisstraat in Dronten waar moeder Wijbenga nog steeds woont. Voor velen is Riemer een bekend gezicht want al drieëndertig jaar is hij als postbode werkzaam in de gemeente Dronten. ‘Postbode is een heerlijk beroep’, vindt hij. Wijbenga heeft de polder zien opbouwen en de wereld om hem heen veranderde in de vele jaren dat hij als postbode actief is. Ook het vak van postbode is in de jaren niet hetzelfde gebleven. Hij herinnert zich nog de bakfiets waarmee de nieuwe telefoongidsen jaarlijks werden rondgebracht en de koude winter van 1979, toen er in Swifterbant vier dagen geen post kon worden bezorgd vanwege de sneeuw. Sinds de privatisering van de toenmalige PTT is het werk strakker en zakelijker geworden.’Maar de hele maatschappij is strakker en zakelijker geworden’, zo relativeert hij.

Als de post bezorgd is, is het tijd voor zijn grote hobby; het sleutelen aan oude auto’s en motoren. Altijd heeft hij wel een oud beestje onderhanden dat een opknapbeurt verdient. Jaren geleden moest hij door ruimtegebrek een aantal oude machines, waaronder zijn Solex verkopen. Het ging hem aan ’t hart… Want op die oude Solex had hij meegedaan aan toertochten, ondermeer van Parijs naar. St. Etienne en van St. Etienne naar St. Tropez.
‘Maar je kunt nu eenmaal niet alles bewaren en aan elke oude auto of brommer kleeft wel een herinnering.’
Toen hij echter jaren later een Solex in de krant aangeboden zag staan, ging zijn hart sneller kloppen.
Hij informeerde, maar de Solex bleek reeds verkocht. Een teleurstelling. Maar de plaatser van de advertentie wist nog iemand, die ook een Solex te koop had. Tot zijn grote verrassing zag Wijbenga, toen hij ging kijken, de Solex staan waarmee hij samen al zoveel kilometers had afgelegd. Zo kocht Riemer Wijbenga zijn ‘eigen’ Solex terug . ‘En die gaat dus nooit meer weg’. Na een grondige opknapbeurt doet de Solex het weer prima en heeft een ereplaats in de garage.

Wat betekent Biddinghuizen voor Riemer Wijbenga?
‘Ik heb vele jaren met veel plezier in Dronten gewoond en sinds 1999 woon ik in Biddinghuizen. Het is hier heel plezierig wonen. ’s Avonds na tienen hoor je niets meer, behalve het fluiten van de vogels en dat vind ik heerlijk. De sfeer is gemoedelijk, al zie ik dat ook wel wat veranderen, de laatste jaren. Als mensen stug of onvriendelijk doen, dan denk ik ‘Ik ben een dorpsgenoot van je hoor! Doe maar normaal!’.
Eerder verschenen in Dorpsgenoten:
© 2021 Dorpsbelangen Biddinghuizen - Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat