Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Rita van Westen

Ina Tolsma - De dorpsvlag is jarig

14-4-2007


Ina Tolsma, geboren in Biddinghuizen. Heeft negen jaar in Dronten gewoond maar is sinds 1995 terug in Biddinghuizen.

Ik ben in Biddinghuizen opgegroeid, maar omdat zowel mijn man Harm als ik in Dronten werkten besloten we daar een huis te zoeken. Je kunt in Dronten heel anoniem wonen en op een bepaalde manier heeft dat ook wel wat. We hadden een huis in de wijk de Fazant. Enige saamhorigheid in de buurt heb ik daar nooit echt kunnen bespeuren. Je gaat er op in de massa, valt niet op. Misschien scheelt het dat we toen nog geen kinderen hadden. Door kinderen kom je natuurlijk gemakkelijk in contact met andere mensen.

We zijn weer naar Biddinghuizen gegaan omdat ons oog was gevallen op een huis dat te koop stond aan het Joggerspad. In eerste instantie stond ik niet te juichen om terug te gaan, omdat ik bang was dat de overgang van Dronten naar Biddinghuizen wellicht wel heel groot zou zijn. Mijn hele familie woont hier, we kennen hier veel mensen. ‘Misschien krijg ik alle dagen wel koffievisite en daar heb ik geen zin in’, dacht ik.

Als ik er goed over nadenk, zijn we eigenlijk nooit écht weggeweest uit het dorp. In elk geval niet met ons hart. We woonden wel in Dronten, maar ik zat nog in het bestuur van kinderkoor Jong Leven en we kwamen iedere week wel een paar keer hier naar toe om familie en vrienden te zien. Ik heb er geen spijt van dat ik terug ben. De saamhorigheid in Biddinghuizen, dat is toch wel heel plezierig. Het gevoel erbij te horen kan ik volgens mij alleen in dit dorp vinden.

Vorig jaar heb ik de ontwerpwedstrijd voor de vlag van Biddinghuizen gewonnen. Op Koninginnedag bestaat onze dorpsvlag precies een jaar. Het is goed dat we als dorp een eigen vlag hebben. Ik heb dan wel het ontwerp voor de vlag gemaakt, toch is het uiteindelijke resultaat er gekomen met behulp van meerdere mensen en dat maakt het echt ‘onze’ dorpsvlag.
De IJsvogel, het dorpslogo, is door Dorpsbelangen bedacht en Edwin Goudkuil heeft van het oorspronkelijke vlagontwerp en het dorpslogo een prachtig geheel gemaakt. Als ik de dorpsvlag zie wapperen, dan vind ik ‘m echt bij Biddinghuizen en z’n inwoners passen.

Je ziet onze vlag en het dorpslogo en steeds vaker in het straatbeeld van Biddinghuizen. Een teken dat de mensen trots zijn op dit dorp en er voor uit willen komen Biddinghuizenaar te zijn. Ook de bloemenmozaïeken bij de ingangen van het dorp stralen dit uit. Ik denk dat dat goed is voor het dorp, maar ook voor de inwoners. Trots zijn op waar je woont, dat wil toch iedereen?

Wat betekent Biddinghuizen voor Ina Tolsma?
Biddinghuizen is voor mij de basis. Ik ben er geboren en getogen. Onze kinderen groeien hier op en mijn hele familie woont hier. Anoniem zijn in Biddinghuizen is haast niet mogelijk want bijna iedereen kent elkaar. Dat heeft soms wel eens wat nadelen, maar het biedt nog veel meer voordelen. Het maakt het wonen in Biddinghuizen prettig. Het enthousiasme in ons dorp is weer helemaal terug, dat merk je aan alles. Straks als het nieuwe winkelcentrum af is en de renovatie is klaar, dan hebben we weer een prachtig dorp op een unieke locatie, zo vlak aan het Veluwemeer. Een dorp om trots op te zijn.
Eerder verschenen in Dorpsgenoten:
© 2021 Dorpsbelangen Biddinghuizen - Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat