Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Herma Loohuis

Janneke en Arnold Buitenga - Janneke en Arnold Buitenga

5-1-2013


Ze hebben elkaar leren kennen in een kroeg in Noordwijk. Arnold was er vaak te vinden en Janneke kwam toevallig met een kennis. Ineens waren hun vrienden naar buiten verdwenen: Wat moesten zij nu? En zo zijn ze nu al achteneenhalf jaar samen, viereneenhalf jaar getrouwd en een baby op komst. Ze hebben ook een ‘dierenboerderij’. Binnen: een hond, een kat en een binnenvijver met schildpadden. Buiten: konijnen, kippen en een koyvijver. Vijvers maakt Arnold ook bij andere mensen, want hij is hovenier. Hun voortuin is drastisch vernieuwd en trekt veel aandacht. Nu kan Biddinghuizen kennismaken met diegenen die achter de bijzondere voortuin wonen.

Arnold: Ik heb inmiddels in alle windstreken van ons land gewoond. Ik ben in het Oosten, in Enschede geboren. Daar heb ik drie weken tussen de verhuisdozen gewoond, waarna we verhuisd zijn naar het Zuiden: naar het Brabantse Rijen. Daar heb ik de basisschool doorlopen en zijn mijn twee zusjes geboren. Omdat mijn vader bij de luchtmacht werkt, verhuisden we regelmatig. Dit keer naar het Noorden: Leeuwarden. Vervolgens zijn we na drie jaar naar het Westen verhuisd, naar Noordwijkerhout. Hier heb ik negen jaar gewoond, tot mijn vijfentwintigste. Toen mijn ouders opnieuw gingen verhuizen, ben ik op mezelf gaan wonen in Noordwijk en een jaar later ben ik gaan samenwonen met Janneke in een zomerhuisje vlak bij het strand.
Ruim drieëneenhalf jaar geleden zijn we naar Biddinghuizen, nu in het midden van het land verhuisd.
Ik ben op mijn achttiende gaan werken als kok in een Congrescentrum. School had ik wel gezien en ik wist niet goed wat ik wilde. Mijn bijbaan werd zodoende mijn echte baan, alwaar ik intern heb doorgeleerd. Ik kookte voor groepen van twee tot tweeduizend personen. Diverse grote concerns huurden het hele centrum af voor meetings en congressen. Hierdoor heb ik veel bekende Nederlanders gezien. Zo ook Pim Fortuyn, twee dagen voordat hij doodgeschoten werd. Omdat Janneke en ik beiden onregelmatig werkten, zagen we elkaar weinig.
Na me goed georiënteerd te hebben, wist ik wat ik wilde en ben één dag in de week naar school teruggegaan en ben gaan werken als hovenier; lekker met mijn handen werken en buiten zijn.
Ik had al een moestuin. Vlak voordat ik klaar was met school in 2009, verhuisden we naar Biddinghuizen. In Noordwijk kun je als starter moeilijk een huis met een tuin kopen. We zochten op internet en kwamen het huis aan Het Bakhuis tegen. We waren meteen verliefd. We hebben allebei een baan in de regio gezocht, hebben het huis gekocht en zijn hiernaartoe vertrokken.

Janneke: Ik ben geboren in het gehucht Woerdense Verlaat tussen Nieuwkoop en Woerden. Daar heb ik tot mijn zeventiende gewoond op een boerderij. Naast het huis van de boer en zijn gezin stonden nog twee huizen op het erf en in een daarvan woonden wij. Ik heb geen broers of zussen, maar trok veel op met een buurmeisje van dezelfde leeftijd. Na de HAVO heb ik een jaar in Londen gewoond, waar ik werkte als nanny. Aan die tijd heb ik speciale vrienden overgehouden, die we nog regelmatig bezoeken. Afgelopen zomer hebben we de Olympische spelen bezocht.
Na het jaar in Londen ben ik gaan studeren in Leiden (Sociaal Pedagogisch Hulpverlening) en woonde ik op een zolderkamer in Noordwijk. Na mijn studie ben ik drie maanden naar de Verenigde Staten gegaan als nanny van een leerkracht van de Hogeschool. Hij ging college geven in de VS, had een dochter van één jaar en zijn vrouw was overleden. Aan het einde van mijn verblijf in Ithaca, New York is Arnold me komen ophalen en hebben we samen rondgereisd aan de oostkust van de VS (New York, Boston, Niagara Falls, Ithaca en Washington). Toen is de liefde voor reizen ook aangewakkerd bij Arnold. We hebben samen heel veel gereisd, met als een van de grote hoogtepunten onze huwelijksreis naar Madagaskar.
Naast reizen heb ik als hobby het decoreren van taarten voor allerlei gelegenheden. Dit doe ik voor vrienden en familie en op verzoek voor andere mensen.

Biddinghuizen voor ons: We vinden het heel bijzonder hoe gemakkelijk het gaat om in te burgeren. We kunnen overal instappen. We hebben het hier ontzettend naar onze zin. Vooral met de straat hebben we het erg getroffen. Het is er super gezellig en we hebben onderling een leuk contact met elkaar.
Eerder verschenen in Dorpsgenoten:
© 2021 Dorpsbelangen Biddinghuizen - Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat