Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Herma Loohuis

Anja de Vries - Haar man kwam naast haar te wonen! Wat een geluk!

8-10-2011


Ze is in 1969 geboren en getogen aan de Cultuursingel. Ze heeft een jongere broer, Jan, die inmiddels Biddinghuizen heeft verlaten. Wiebe, haar man, komt uit Sondel in Friesland. Hij is daar geboren en in het begin van de jaren 70 met zijn ouders hier komen wonen. Zijn ouders waren beheerder van de kantine in het barakkenkamp. Later is zijn vader aan de Lucernehof een fruitzaak begonnen. Ze ventten met het fruit; ze kochten het fruit hier in de polder en brachten het huis aan huis in Friesland en Harderwijk. Na een tijd verhuisde de familie de Vries weer terug naar Friesland om daar in Leeuwarden een supermarkt te runnen. Na verloop van tijd kwam Wiebe zijn vader terug naar Biddinghuizen en startte opnieuw zijn groentenhandel. Wiebe is bij hem in dienst getreden en heeft uiteindelijk in 1985 het bedrijf voor zichzelf voortgezet. Hij kwam te wonen aan de Cultuursingel en trof daar een heel leuk buurmeisje. In 1992 zijn zij getrouwd en wonen met hun kinderen Noelle (10 jaar) en Milan (7 jaar) nog altijd met veel plezier in Biddinghuizen.

Voordat ik geboren werd, woonden mijn ouders op de Veluwe. Ze trouwden en wilden naar de polder toe. Dat ging echter zomaar niet. Ze moesten eerst gekeurd worden door de Rijksdienst. De hele familie van mijn vader èn van mijn moeder werd doorgelicht. Ze bleken goed volk te zijn en werden goedgekeurd voor het wonen in Flevoland. Mijn vader werkte bij een landbouwer en uiteindelijk bij proefboerderij ‘de Kandelaar’ aan de Hoekwantweg. Ze verbouwen daar gewassen en doen er proeven mee. Mijn moeder Lenie heeft meer dan 25 jaar met veel plezier de Akkerwinde stofvrij gehouden. Daar kennen veel mensen haar van.

Ik zat op de Klimop. Daarna ging ik met de bus naar Harderwijk om de HAVO te doen aan ‘Christelijk College Nassau Veluwe‘. Na deze opleiding ging ik naar de MEAO ‘Het Hanze College’ in Zwolle. In die tijd had ik een bijbaantje bij Bakkerij Tietema in de winkel; daar heb ik veel geleerd en een hele leuke tijd gehad. Direct na mijn slagen ben ik gaan werken en heb in de avond studies gedaan in de financiële richting, zoals MBA en SPD. Mijn eerste baan was bij Kamphuis op kantoor, daarna heb ik vier jaar in Lelystad de administratie van de Sociale Werkvoorziening gedaan. In 1992 ben ik in Almere gaan werken bij testo BV. Daar hoor ik nu zo langzamerhand bij de inventaris. We zijn een dochter van een wereldwijd opererende Duitse organisatie en verkopen elektronische meetinstrumenten; ik ben in Nederland verantwoordelijk voor de financiën en Personeel & Organisatie.

In mijn vrije tijd volg ik graag de groepstrainingen op de sportschool. Jaren terug vroeg Ad aan me of ik niet zelf les wilde geven en daar cursussen voor wilde volgen. Dat zag ik wel zitten. De sportopleidingen die ik toen volgde, waren aerobic A, stepopleidingen en veel meer. Vaak in de weekenden vol enthousiasme naar Deventer, Tiel en zelfs Alphen aan de Rijn; het kostte veel tijd, maar je kreeg er veel energie voor terug. Op de sportschool heb ik toentertijd Body Pump en Body Attack van Les Mills geïntroduceerd. Een prachtig concept met vaste lijnen, super muziek en goede begeleiding van de instructeurs en instructrices. Het lesgeven heb ik vier jaar met enorm veel plezier gedaan bij Fitanatic, tegenwoordig Joy 4 Life.

Biddinghuizen voor Anja:
Veel ruimte, een veilige omgeving om te wonen en een goede woon-en speelbasis voor de kinderen. Zelf hebben zowel Wiebe als ik hier een geweldige jeugd gehad. Ik ken zoveel mensen. De sfeer is gemoedelijk. Vroeger troffen we alle jeugd in de Soos in het koetshuis. Na afloop aten we een patatje bij de patatzaak. Eenmaal iets ouder gingen we met zijn allen in een bus naar Zwolle om naar de disco te gaan. Dat was super.

Elk leven heeft zijn verhaal. Wil je het jouwe delen? Mail dan naar hermaloohuis@kpnmail.nl

Eerder verschenen in Dorpsgenoten:
© 2020 Dorpsbelangen Biddinghuizen - Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat