Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Rita van Westen

Jenny Bijsterbosch - Met naald en draad

10-12-2005


Jenny Bijsterbosch, geboren in 1950 te Heerde. Woonachtig in Biddinghuizen sinds 1971.

Jenny Bijsterbosch groeide op in Heerde, op de Veluwe. Toen haar man Aart een betrekking kon krijgen bij de Flevohof kwamen ze in 1971 aan de Uitloper wonen. ‘Wat een gezellige tijd was dat!’, herinnert Jenny zich. ‘De meeste vrouwen werkten toen nog niet, we gingen samen boodschappen doen en samen naar markten in omringende dorpen. Bovendien pasten we vaak op elkaars kinderen.

Als het ’s zomers druk was op de Flevohof werd er vaak een beroep op Jenny gedaan om bij te springen. Allerlei werkzaamheden heeft ze gedaan, van champignons plukken tot meehelpen in de restaurants. Ook bij bijzondere evenementen als Trekkertrek en Moestuindagen was ze van de partij. De kinderen kwamen dan na schooltijd ook naar het pretpark, om te spelen, maar als de nood echt aan de man was, werden hun namen via de geluidsinstallatie van het park omgeroepen en hielpen ze ook mee. Een unieke tijd was het.

Naast de hand en spandiensten op de Flevohof gaf Jenny vele jaren naailes. Toen in Biddinghuizen Krea-shop De Lapjeskat gevestigd werd, viel ze daar zo nu en dan in. Nu, jaren later, is ze eigenaar van deze winkel. Waar overal in het land in deze branche winkels door de economische tegenwind noodgedwongen sluiten, lijkt de Lapjeskat tegen te verdrukking in de groeien. Met de verhuizing naar een groter pand kon bovendien het assortiment in de breedte uitgebreid worden. Jenny’s winkel vervult inmiddels een regiofunctie voor handwerkend Nederland, maar biedt tevens onderdak aan mega-borduurproject Flevowand, een tachtig meter lang wandkleed dat de geschiedenis van Flevoland gaat verbeelden en waaraan door vele handen geborduurd wordt.

Wat betekent Biddinghuizen voor Jenny Bijsterbosch?
‘Mijn kinderen wonen in Zeewolde en vragen wel eens voor de grap of ik daar wil komen wonen. Maar we kennen hier zo veel mensen en hebben hier zoveel leuke dingen meegemaakt, zoals bijvoorbeeld de musicals, die ik heb helpen aankleden. Ik weet inmiddels waarin een klein dorp als Biddinghuizen groot kan zijn. Wij gaan hier nooit meer weg!’
Eerder verschenen in Dorpsgenoten:
© 2021 Dorpsbelangen Biddinghuizen - Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat