Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Herma Loohuis

Roy Jasper - Entertainment met zijn familie - zijn lust en leven

2-3-2013


Hij woont in Swifterbant met zijn vrouw Simone en zijn kleine meid, Chyara. De familie is compleet met drie honden en een kat. Fantalusion is hun lust en hun leven. Fantalusion is een bedrijf dat alle soorten entertainment brengt wat je maar wensen kunt. Alles doen ze zelf. Van script en shows schrijven tot website bouwen, kleding, decor en animaties maken. De reden dat hij hier in dorpsgenoten staat, is dat hij de rol van Mark van Kruinen heeft in de musical Morgenland, die in november in de Meerpaal te zien is. De meeste mensen die meespelen of meehelpen, komen uit Biddinghuizen. We gaan één keer in de maand iemand plaatsen die hier aan mee doet om u een kijkje achter de schermen te geven en de spanning lekker oploopt.

Ik ben achtentwintig jaar, geboren in Gouda en heb jaren in Oudewater gewoond. De stad van de Heksenwaag. Daar werden vroeger heksen gewogen op een eerlijke manier en kregen een certificaat, zodat ze konden aantonen dat ze geen heks waren. Dat wordt nog steeds elk jaar gevierd. Tot mijn achttiende heb ik daar gewoond en ben toen met mijn ouders mee gegaan naar Swifterbant. Mijn ouders wilden eerst in Steenwijk gaan wonen. Doordat ze een verkeerde afslag namen, zagen ze Swifterbant. Dat sprak hen meteen aan. Toevallig stond er een huis te koop en dat hebben ze gekocht.

Ik volgde de MTS, richting elektrotechniek, besturingen, zwakstroom, sterkstroom etcetera. Ik ging bij een elektrotechnisch bedrijf werken. Dit bedrijf maakt besturingen van de grote decorstukken van de musicals Van der Ende, zoals Les Miserables en Belle en het Beest. Met een collega maakte ik de besturing voor de boot voor de grote musical ‘de drie musketiers’, waarin Tooske Breugem en Bastiaan Ragas speelden. Zij repeteerden en wij pasten ter plekke de bewegingen die de boot moest maken aan. Ik werd daardoor gegrepen en dacht: dat wil ik ook. Ik ben gaan rondkijken welke opleiding ik kon gaan doen. Dat werd de Kleinkunstacademie in Rotterdam. Die opleiding duurde drie jaar. Vanuit Swifterbant was het wel iets verder dan vanuit Gouda, maar de auto bracht me wel, vier keer in de week. De eerste auditie was voor de West Side Story. Ik had het idee dat ik in een ensemble zou komen. Tot mijn grote verwondering mocht ik Tony spelen, de grootste rol in het stuk. We gingen toeren door de grote steden. Het is een onbeschrijflijk gevoel om dit te mogen doen. De hele cast wordt één groot familie, omdat je veertig uitvoeringen hebt en alle repetities van 10.00 uur tot 16.00 uur duren. Soms duurden de repetities tot 22.00 uur ’s avonds. Daarna heb ik auditie gedaan voor de Jantjes. Daar was ik Sailor en Mooie Leendert. Dat hebben we tweeëndertig keer uitgevoerd in het hele land. Ook deed ik auditie voor Jesus Christ Super Star. Dat was rock zingen; dat is niet mijn sterkste kant. Dit is het dan ook niet geworden. Ik was ondertussen vierentwintig jaar.

Een half jaar heb ik bij Tuitje Hoorn in Den Helder gewerkt. Ik zat er intern in een vakantiepark en werd ingehuurd om de parkshows te spelen. In de winterperiode hield het werk daar op. Toen ben ik in het zwembad gaan werken. Ik schreef me in als aqua leisure host. Het is een verzamelnaam voor alle activiteiten in het water: spinnen. Aerobic, aquavaria, mbvo ( meer bewegen voor ouderen) en zwemlessen: snorkelen en duiken hoorden daar ook bij. Ik werd zweminstructeur. Na mijn opleiding werd mijn contract niet verlengd. Na even zoeken vond ik werk in Zwolle bij het zwembad het ‘Hanzebad’. Helaas werd ik ziek. En als je langdurig ziek bent, kun je niet zoveel doen. Dit gaf me de mogelijkheid andere dingen te doen, zoals Lekker genieten van de kleine meid en Fantalusion.

Fantalusion bestond al acht jaar en heette eerst CDP. Het begon als mijn hobby. Na een tijd vonden we de naam niet goed meer bij onze uitstraling passen en besloten tot Fantalusion, combinatie van fantasie en illusie. www.fantalusion.nl De vaste kern bestaat uit mijn vrouw, mijn vader , moeder en ik. In ons team hebben we een coupeuse, een choreograaf, een visagist, een grimeur en wat er al niet meer bij komt kijken. We zijn een allround entertainment groep van familie, vrienden en kennissen. Onze passie is muziek, theater, zingen en dansen. Organiseren en ontwerpen doe ik samen met Simone. We maken familieproducties, concerten, toneelstukken, verjaardagpartijen, openingen van parken. en alle onmogelijke aanvragen die binnen komen. We zijn heel veelzijdig. U boekt; wij leveren!

Biddinghuizen: spiegelbeeld van Swifterbant, alleen groter winkelcentrum. Sinds de musical Morgenland leer ik over de achtergrond van de dorpen. Ik kom hier nu elke week. De sfeer is heel goed. Vergeleken met de grote producties en de amateur producties is de omgang bij Morgenland verbazend. Iedereen accepteert je zoals je bent. Maakt niet uit welke rol je speelt. Niemand wordt op een voetstuk gezet. We maken Morgenland met elkaar!.

Mail naar hermaloohuis@gmail.com om samen JOUW verhaal te schrijven en hier te plaatsen!
Eerder verschenen in Dorpsgenoten:
© 2021 Dorpsbelangen Biddinghuizen - Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat