Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Herma Loohuis

Martha Veldhuizen - Erg creatief en in de weer met sieraden en groendecoraties

10-12-2011


Haar vader is in Deventer geboren en was leraar geschiedenis, haar moeder kwam van een boerderij uit Markelo en heeft lang als basisschoolleerkracht gewerkt. Haar ouders hebben elkaar ontmoet op de kweekschool. Ze verhuisden naar Alkmaar en daar werd Martha geboren als middelste van drie meiden. Op haar derde jaar verhuisden ze naar Epe, alwaar ze opgroeide. Van Alkmaar kan ze zich niet veel meer herinneren. De naam wordt alleen in haar paspoort genoemd. Martha woont een jaar nu in Biddinghuizen, waar ze sinds kort workshops verzorgt.

In Frederiksoord in Drenthe heb ik de middelbare tuinbouwschool doorlopen. Ik wist al heel vroeg wat ik wilde worden. Om bloemist te worden heb ik in Zwolle een opleiding gedaan. Zo gauw ik mijn diploma had op mijn eenentwintigste ben ik gaan werken in Epe bij een Azalea kwekerij. In de zomer van 2001 ging ik naar Mysteryland op het festivalterrein van Walibi hier in Biddinghuizen. Daar ontmoette ik Erik, die stond daar ook feest te vieren. Zijn ouders wonen in Dronten, maar hij woonde toen zelfstandig in Den Haag. Ik ben hem gevolgd naar Den Haag. Ik was Epe nog nooit uit geweest. Kun je nagaan: het was een ware cultuur schok. We hebben er vier jaar gewoond. Ik werkte voor Hornbach op de tuinafdeling en deed werkelijk van alles: de inkoop, hetprijzen, zorgde voor de planten, kocht manden en glaswerk in, mocht etaleren etc. Na verloop van tijd werden we Den Haag zat en verhuisden naar Rotterdam , waar we ook vier jaar hebben gewoond. We hebben onze beide twee kinderen daar gekregen: Floris van 5 jaar en Olivier, nu net twee geworden. We woonden in de wijk Nesselande, een stuk van Rotterdam bij Alexanderpolder. De omgeving was er mooi. We hadden een lekker park en water in de buurt, konden er heerlijk wandelen en skaten, maar het dorpse misten we. Voor de kinderen wilden we een veilige, rustige omgeving. Eind 2010 wilden we terug naar onze familie en besloten tussen Epe en Dronten in te gaan wonen; in Biddinghuizen, waar we elkaar heel toevallig ook hadden ontmoet.

Eenmaal in Biddinghuizen heb ik mijn baan opgegeven en ben nu thuis. Om alleen voor mijn baan daar te blijven wonen, was niet genoeg. Ik bedacht me een paar maanden geleden: ‘ Ik ga hier workshops geven.’ Dat had ik ook al gedaan bij mijn oude baas in Epe. Mensen die het leuk vinden kunnen bij mij workshops volgen voor het maken van groendecoraties of sieraden. Vooral nu voor de kerstdagen is dat heel leuk om te doen. Ik heb er van alles voor in huis. Ik werk met verschillende materialen en vormen. Zo heb ik frames van ijzer die naar eigen smaak met bloemen, takken of mos etc. kunnen worden omwikkeld. Speciaal voor de kerst heb ik verschillende kerststukken, kransen, kerstboompjes voor aan de muur en nog veel meer. Ook maak ik sieraden met groepen mensen. Ik heb alle soorten kralen, van plastic tot houten, stoffen, nikkel vrije materialen, van groot naar klein met ijzerdraad, lekker stevig of met draad als dat gewenst is. We maken armbandjes en kettingen. Ik geef ook workshops thuis, op locatie zo gezegd. Het is leuk en gezellig voor een verjaardags- of vrijgezellenfeestje, ladies night, voor een vrouwenclubje enz. Ook voor kinderen is het een leuke en leerzame bezigheid. Het is zeer goed voor de motoriek. Mensen die interesse hebben, kunnen eens kijken op mijn website www.bloemenkraal.nl of kunnen zich aanmelden via mijn e-mail: bloemenkraal@hotmail.nl

Biddinghuizen voor Martha: Leuk, gezellig en dorps , wat ik heel belangrijk vind, is dat er veel wordt gedaan voor de kinderen. Het is ook Lekker rustig. De mensen komen overal vandaan, dat vind ik ook zo leuk. Het is hier wijds en je zit lekker dicht bij het Veluwemeer, kortom het is hier heerlijk wonen!
Eerder verschenen in Dorpsgenoten:
© 2021 Dorpsbelangen Biddinghuizen - Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat