Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Herma Loohuis

Gert Ruitenberg - Sporten is mijn ding

28-5-2011


Sport is helemaal zijn ding. Wie is hij? Gert Ruitenberg is geboren in 1951 in Putten; in het enige bak huus dat nu nog in Putten staat, zonder elektriciteit, gas en stromend water. Hij is getrouwd met Karin en ze hebben ‘n zoon: Erik-Martijn. Ze wonen al sinds 1977 in BIddinghuizen. Hij wilde nooit in de polder wonen. Als hij vroeger moest volleyballen in de Meerpaal, oude stijl in Dronten, vond hij de polder maar donker, zwart, kaal en winderig, wat hem in het geheel niet aanstond. Maar uiteindelijk had hij weinig keus, omdat hij in Wezep werkte en in Hattem geen woning kon krijgen. Toen werd het toch makkelijker om in Biddinghuizen te huren. Na jaren kochten ze pas een huis.

Na in het Bakhuus te zijn geboren, ben ik in het centrum van Putten komen wonen. Mijn neef woont nog in het piepkleine huisje. Hij kookt op een houtkachel en op een petroleumstel maakt ie lekker draadjes vlees. Op het erf staat een pomp, waar hij zijn water vandaan haalt. Ooit kwam hij op de tv in het programma “Man bijt hond.”
In Putten heb ik mijn jeugd doorgebracht met mijn twee broers en twee zussen. Op mijn 17de ben ik in dienst gegaan. Er werd gezegd dat je na de HAVO niet naar de sportacademie kon, dus dacht ik:” Ik ga het proberen bij de Defensie.” En dat is me gelukt. Vanaf 1975 tot 2007 ben ik dus sportinstructeur geweest. Het voordeel bij de defensie is dat de sportopleiding heel breed georiënteerd is. Je beoefent er alle sporten. Mijn eerste sport was volleyballen, ben dan ook trainer bij allerlei verenigingen geweest.

Daarna kwam tennis heel duidelijk in beeld en is dat nog steeds. Tijdens het welkomstgesprek in 1977 (toen was dat de gewoonte) werd ik meteen door Ko Filius gevraagd om de zware conditietraining te gaan geven. ‘s Winters in de zaal, zomers buiten. Hieruit is de loopgroep ontstaan. Veel mannen uit ons dorp zullen dit nog weten, hè Bram, Jennie? Karin en ik hebben veel samen gesport; volleybal, badminton, tennis, dansen. Na haar operatie moest zij alle sporten opgeven en doe ik het alleen; nog steeds tennis, fietsen en de sportschool.

Erik-Martijn heeft 14 jaar geleden zijn ongeluk gekregen: hij was 23 jaar. Op moederdag 11 mei 1997 heeft hij met zijn auto een eenzijdig ongeluk gehad op de Nonnetjesweg. Daar heeft hij een dwarslaesie bij opgelopen en is vanaf die tijd rolstoelgebonden. Hij was al tennisleraar; is na een jaar weer gaan tennissen, vanuit de rolstoel.

Tijdens een van onze trainingen ontmoetten we Marie Schenk, voorzitter van de Dronten TC . Omdat hij het geweldig vond om te zien hoe wij bezig waren, kwam hij met het idee om een toernooi te organiseren. Hij wilde geld op halen, zodat wij meer konden gaan trainen met als doelstelling: Erik-Martijn te sponsoren voor de Paralympics 2004 in Athene. We hebben vier jaar getraind, de hele wereld over gereisd om punten te verzamelen, maar door steeds terugkomende blessures is dit helaas op ‘t nippertje niet gelukt. Vier jaar lang is het Erik-Martijn Olympic toernooi georganiseerd door veel enthousiaste mensen. Overgebleven vrijwilligers van het eerste uur (Bert en Marjon) zijn nog steeds betrokken bij dit toernooi.

Omdat het altijd met Pinksteren georganiseerd werd, is het uiteindelijk het Pinkstertennis-toernooi geworden. Elk jaar wordt er voor een ander goed doel getennist. Zo ook dit jaar weer. Vanaf donderdag avond 9 juni tot en met maandag 13 juni wordt het voor de 12de keer georganiseerd. De opbrengst gaat dit jaar in z’n geheel naar het Colombinehuis. Het toernooi staat in het teken van de zomer. Het Colombinehuis wil graag buitenspullen hebben voor het terras; parasols, tuinsetjes, picknicktafels etc. Tijdens het toernooi is er veel te doen, zoals; schminken, een clinic voor de kinderen en schurkenbord, rad van avontuur, een veiling, een loterij, eten en drinken, enz; voor ieder wat wils. Om mee te doen hoef je geen lid te zijn van de club. Als je zin hebt in tennissen, kun je je opgeven en kun je meedoen. De informatie kun je vinden op de site: www.bastennis.nl

Op zondag 26 juni op de finaledag van het dubbelkampioenschap wordt er een tennis clinic door Sjeng Schalken gegeven. De opbrengst van deze clinic gaat ook naar het Colombinehuis.

Biddinghuizen voor Gert
Na een aarzelend begin is Biddinghuizen uiteindelijk wel mijn plekje geworden. Vooral de vergezichten en het gevoel van ruimte zijn in de loop der jaren zeer vertrouwd. De Veluwe trekt echter nog steeds, maar ik wil er niet meer terugkeren.

Wilt u ook vertellen, mail dan naar hermaloohuis@chello.nl
Eerder verschenen in Dorpsgenoten:
© 2020 Dorpsbelangen Biddinghuizen - Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat