Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Herma Loohuis

Greet De Waard – Breen - Passie voor de pelletkachel

22-9-2012


Greet is geboren in een gezin met vier jongens en een meisje in Ouddorp op Goeree Overflakkee, vlakbij het strand aan de Grevelingen. Haar moeder woont daar nog. Ze woonden op een boerderij van 1923 midden in het dorp met akkerbouw en veeteelt. Door deze locatie lagen de percelen voor de akkerbouw erg verspreid. De grond is het eerst verkocht. Toen de kinderen de deur uit waren, heeft haar moeder de boerderij ook verkocht. Er worden nu huizen gebouwd.

Toen we klein waren, hielpen we mee op de boerderij, vooral in de vakantie. Mijn ouders verbouwden vroege aardappelen, graan, suikerbieten en later ook sjalotjes en bloemen voor zaad. Na mijn lagere school in Ouddorp ging ik voor de middelbare school naar Middelharnis met de bus, tweeëntwintig kilometer verderop. Ik wilde graag dierenarts worden, maar werd uitgeloot. Na wat wikken en wegen ben ik uiteindelijk levensmiddelentechnologie gaan studeren aan de HAS in Den Bosch. Ik ben afgestudeerd op de vakken bakkerij-, biotechnologie en levensmiddelenchemie; een brede opleiding met veel mogelijkheden.

In die tijd gingen bedrijven zich onderscheiden door zich te certificeren. Er kwamen duidelijke procedures voor hygiëne (bijv. HACCP). Er kwamen handboeken voor kwaliteitsmanagement als ISO en HACCP. Door mijn afstudeeropdracht ‘de winbaarheid van zetmeel uit soja verbeteren’ ben ik terecht gekomen bij Cargill en werkte bij de vettenafdeling van Cargill in de havens van Rotterdam als laborante. In die tijd woonde ik weer even in Ouddorp. Het werd twee jaar werken in een echte mannenwereld. Ondertussen was ik Cor de Waard tegengekomen. Cor woonde in de polder en zat ook toen al in het loonwerk, dus ben ik naar de polder verhuisd. Eerst hebben we een aantal jaren aan de Harderringweg gewoond en nu wonen we al vijftien jaar met plezier aan de Parksingel. Ik moest werk zoeken in de polder en kwam terecht bij Marfo; maaltijden voor de vliegtuigen en werd verantwoordelijk voor de productie van maaltijden en voor het aansturen van de medewerkers. Nadien heb ik nog een half jaar bij Novartis /Hilleshög op het laboratorium gewerkt voor de suikerbepaling van proefrassen van suikerbieten. Daarna croste ik met veel plezier voor een notenhandelaar in Lelystad heel Nederland door en bemonsteren partijen noten in pakhuizen in o.a. Rotterdam, Amsterdam en zelfs in België. Ik regelde het transport, de facturatie en alle bijkomende zaken.

Na de geboorte van Ian in 1998 ben ik bij Cor gaan werken, dus voor loonbedrijf De Waard en daar werk ik nog steeds, waar onder andere personeelszaken en de certificeringen van VCA en VKL mijn taken zijn. In 2001 kreeg ik een dochter, Nancy. Vier jaar geleden heb ik iets nieuws ontdekt, toen ik op een beurs was: een kachel die op geperste houtkorrels werkt. Ik ben me gaan verdiepen in deze kachels. Het verbranden van hout en houtkorrels is CO2 neutraal. Deze kachels zijn dus beter voor het milieu en bovendien goedkoper dan gas. Ik besloot de verkoop van deze pelletkachels op me te nemen en een bedrijf te beginnen. Ik heb nu mijn eigen showroom, waar ik de brandende kachels kan laten zien. Vanaf 1 september heb ik iedere zaterdag open huis. Van tien tot vier uur vertel ik graag over die kachels. Je kunt even kijken op mijn website voor een voorbeeld: www.pelletkachels-flevo.nl
Naast alle drukke werkzaamheden heb ik als hobby paardrijden, net als mijn dochter en dit kan prima in Biddinghuizen bijv. in het Spijkbos.

Biddinghuizen: een klein dorp met heel veel groen, mooi bossen om in te fietsen, wandelen en paardrijden. Het dorp is erg opgeknapt door de innovatie en de nieuwbouw. Ook het nieuwe MFC zal het dorp een positieve draai geven. We zijn blij dat we in Biddinghuizen wonen en ook de kinderen hebben het hier erg naar hun zin.

Wil je je verhaal vertellen? Mail me! hermaloohuis@kpnmail.nl  We doen het samen!!

Eerder verschenen in Dorpsgenoten:
© 2020 Dorpsbelangen Biddinghuizen - Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat