Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Herma Loohuis

Susanne Guliker - Gastouder, dansen en Latin muziek zijn haar passie

3-9-2013


Op de sportschool geeft ze zumbales. Sinds kort danst ze met kinderen. Ook is ze gediplomeerd gastouder. Susanne is geboren in Karlsruhe in Duitsland. Haar moeder woonde daar en haar vader was schipper en heeft haar daar ontmoet. Ze heeft nog een broer en die woont in Budapest. Ze is getrouwd met Stefan en heeft drie kinderen samen met hem en twee oudere kinderen uit een eerder huwelijk.

Een jaar na mijn geboorte zijn we vaak verhuisd door mijn vaders werk. Ik heb later de opleiding MAVO en stukje modevakschool gedaan. Daar heb ik veel aan gehad bij het maken van kinderkleding, toen mijn kinderen nog klein waren. Via Harderwijk en werken bij het Dolfinarium kwam ik in 1997 terecht in Biddinghuizen. Toen had ik twee kinderen. In 2000 ben ik gescheiden en ben gaan werken bij keurslager Klaver in Dronten. Daar werkte ik drie jaar.  Een paar jaar later leerde ik Stefan kennen en raakte in verwachting. In mijn achtste maand vroeg ik me af: Wat ga ik doen als Naischa er is? Ga ik weer werken of blijf ik thuis? Ik wilde liever bij mijn kind blijven dan buiten de deur werken en besloot gastouder te worden. Dan ben ik toch aan het werk en tevens bij mijn eigen kinderen.
Ik schreef me in bij Kinderopvang Dronten/ afdeling gastouder. Ze kwamen bij me thuis kijken of ik voldeed aan bepaalde normen; mijn huis moest geschikt en veilig zijn, genoeg slaapruimte hebben, geborgenheid kunnen bieden en beschikken over kinderEHBO: kortom een tweede huis kunnen bieden. Binnen vier maanden kwam mijn eerste gastkindje. Ondertussen heb ik er al heel veel thuis gehad want doe het al negen jaar. Het leuke ervan is dat je verschillende kinderen over de vloer hebt in verschillende leeftijdscategorieën en milieus. Ik was al een paar jaar gastouder, toen de regering iedereen de verplichting oplegde een opleiding te volgen om gastouder te kunnen zijn ook de gevestigde. Ik moest dus terug in de schoolbanken. Ik volgde de opleiding in Dronten bij het ROC.

Ik deed vanaf een jaar of vijftien aan ballroom dansen. We dansten op niveau en haalden de gouden ster. Tot op heden heb ik dat niveau niet meer gehaald bij gebrek aan een goede danspartner. Ik vind het helemaal geweldig. Ik zou dat graag weer oppakken. Ik deed op de sportschool in Harderwijk aan jazzballet. Ik ben in 2009  begonnen met de zumba bij joy4life. Eerst deed ik mee als cursist, na een paar maanden werd ik de instructrice, mede door mijn goede dansachtergrond. Die les geef ik nu drie keer per week. Zumba is een dance fitness workout op Latin Music. Het bestaat uit Merengue, salsa, Cumbia, cha-cha, bachata, dus een combinatie van verschillende dansstijlen, meestal uit Amerika.
Ik liep al een tijdje met het idee iets met kinderen te gaan doen. Ik heb er een opleiding voor gevolgd: zumbatomic in Apeldoorn, gegeven door Zumba. Ik checkte in het dorp of er vraag naar is. Ik kreeg zoveel positieve reacties dat ik in mei ben begonnen met twee groepen: van vier tot acht en van acht tot twaalf jaar. Elke groep bestaat uit ongeveer tien kinderen. Daar kunnen er nog meer bij.
Het is echt dansen op hedendaagse muziek uit de top 40, muziek die de kinderen ook aanspreekt. Sommige kinderen maken er een feestje van door zich uitbundig te kleden met glitters en zo. Ze ervaren het ook  echt als een feestje. Ze mogen zo nu en dan, net als bij zwemles, vrij dansen, zelf bedenken wat ze gaan doen. Voor de rest heb ik een vaste choreografie. Van tijd tot tijd verander ik dat.  Een keer in de twee maanden komen de ouders kijken en mogen een of twee dansjes mee doen. Bij belangstelling kun je contact opnemen met Joy4life.

Biddinghuizen voor Susanne: Het dorp waar ik het langst woont van mijn leven. Door mijn werk als gastouder en het werken op de sportschool heb ik het gevoel dat ik wel iets voor het dorp kan betekenen. Ik vind het een leuk dorp, op de school hebben ze het naar hun zin. Nu kan ik op een plaats alle kinderen van allerlei leeftijden van school halen, dat is een heel voordeel. Het rondje dierenweide is geweldig en het zwembad. Het dorp ligt centraal je bent overal zo. Het is jammer dat de winkels het hier niet overleven. Die leegstand ingevuld als dansschool, ballroomles.

Eerder verschenen in Dorpsgenoten:
© 2021 Dorpsbelangen Biddinghuizen - Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat