Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Rita van Westen

Piet Hein Ankersmit - Colombinehuis

7-2-2009


Piet-Hein Ankersmit, geboren te Amsterdam. Kwam in 1972 naar Biddinghuizen.

Waarom gaat een Amsterdammer in Biddinghuizen wonen? In mijn geval omdat ik ging werken op de Flevohof als chefkok. Tien prachtige jaren heb ik daar gehad. Er kon destijds veel op de Flevohof. Van alles heb ik daar gedaan. Koken voor het à la carte restaurant. Maar ook de catering voor feesten en partijen van tien- tot soms wel tienduizend personen. En er waren vergaderingen en conferenties waarvoor we enorme buffetten maakten. Een onvergetelijke tijd was het. Jammer dat het park niet meer bestaat. Het is inmiddels allemaal achterhaald door techniek en door snelheid.

Na tien jaar vond ik het mooi geweest. De Flevohof was een prachtig boek, maar ik had ’t uit. In Amsterdam vond ik een baan als chefkok bij een hotel-restaurant. Gelukkig mocht ik wel in Biddinghuizen blijven wonen. In Amsterdam was ook in die tijd woningnood. Inmiddels ben ik al weer een poosje met de VUT, (sinds kort krijg ik zelfs AOW) en dat bevalt me uitstekend.

Samen met Erie van Veelen organiseer ik al jaren de Colombine concerten. Ik ben gek van muziek. Eerst werden de concerten bij de familie Van Veelen thuis gehouden, maar dat ging niet meer wegens ruimtegebrek. Intussen had ik Mary van Veen van het Colombinehuis leren kennen. Zodoende zijn we daar terecht gekomen. Vier a vijf keer per jaar treedt een aantal artiesten belangeloos op. Alle opbrengsten komen te goede aan het Colombinehuis. En dan bedoel ik: álle opbrengsten. Geen van de artiesten wordt betaald. Ze krijgen zelfs geen onkostenvergoeding. Iedere cent die binnenkomt, komt bij het goede doel terecht.

Ik zet me heel graag in voor het Colombinehuis. Niet alleen met de organisatie van de concerten. Als de kok weg moet of ziek is, dan val ik graag voor hem in. Heel dankbaar werk vind ik dat. Voor mij is het een plezier om daar te mogen koken. We eten met de gasten aan tafel, dat is op zich al een heel bijzondere ervaring. Als je die blije gezichten ziet, dan krijg ik daar een heel warm gevoel van. Laatst kreeg ik van een van de kinderen die daar logeerde een tekening waar met grote letters ‘Ik hou van je” op stond. Geweldig! Daar doe je ’t toch voor?

Wat betekent Biddinghuizen voor Piet-Hein Ankersmit?
Het gaat goed met Biddinghuizen. Ik vind het een prachtdorp. De renovatie doet Biddinghuizen goed. Je hebt hier alles; sport, toneel, de musicals. Van vrijmarkt tot braderie. Niet alles is altijd even succesvol, maar het ís er wel. Regelmatig gaan we op familiebezoek naar Drenthe en naar Amsterdam. Wij vinden het altijd weer een plezier om terug te komen.
Eerder verschenen in Dorpsgenoten:
© 2021 Dorpsbelangen Biddinghuizen - Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat