Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Rita van Westen

Rudo te Rietstap - Rudo te Rietstap vond wat hij zocht in Canada

22-7-2006


Rudo te Rietstap

In 2003 zijn mijn vrouw Ada en ik met ons gezin geëmigreerd naar Canada. Een hele stap. Dat doe je niet zomaar even. De reden dat we weg zijn gegaan is dat we voor de toekomst voor ons in Canada meer kansen zagen dan in Nederland.
De eerste keer dat ik met Canada in aanraking kwam was in 1986. Voor Nederland deed ik mee aan de wereldkampioenschappen ploegen in Olds Alberta. Toen is het gaan kriebelen. Er zijn in Canada meer mogelijkheden in de agrarische sector. In Oostelijk Flevoland hebben we vanaf 1969 een boerderij gehad. Ik heb ook nog zeven jaar in Biddinghuizen gewoond. Altijd ben ik in de agrarische sector werkzaam geweest. Maar het valt in Nederland niet mee om boer te zijn.

Toch is het de laatste tijd in Canada voor de agrariërs ook wat moeizamer. De grondprijzen zijn behoorlijk gestegen, dus het is niet gemakkelijk een eigen bedrijf te beginnen. Ook de prijzen voor verschillende landbouwproducten zijn niet om over naar huis te schrijven, maar gelukkig zit er weer wat schot in de laatste tijd.

In januari ben ik mijn eigen onderneming gestart in de verkoop van digitale kerkorgels en piano’s. Orgel- en piano spelen is mijn grote hobby, dat weten jullie wel. Wat heb ik genoten van de musicals die we in Biddinghuizen samen gemaakt hebben! Met heel veel plezier kijk ik daar op terug.

Ik heb ik Canada gevonden wat ik zocht. De ruimte die hier is, is een verademing. De cultuur is vriendelijk en de mensen zijn aardig. Maar ook hier moet je hard werken om wat te verdienen. Terugkijkend is het emigreren ons heel erg meegevallen. De kinderen hebben het hier enorm naar hun zin en doen het uitstekend op school. Het gaat goed met ons.
Zoals het er nu uit ziet, komen wij niet meer terug, alleen voor vakantie en familiebezoek.

Wat mis je van Biddinghuizen?
Wat ik een wel een beetje mis is het grote orgel in de kerk. Daar zou ik graag nog eens op willen spelen. Ook het samen musiceren met Zon en Zegen, het koor onder leiding van Jaap Kramer, mis ik. Maar dat zijn geen redenen om terug te gaan naar Nederland. Waar ik ook met heel speciale gevoelens op terugkijk is het lintje dat ik van de Koningin heb gekregen, enige weken voordat we naar Canada vertrokken. Dat was voor mij heel bijzonder, dat mogen jullie best weten.

Het E-mail adres van Rudo is: terietstap@canopycanada.net

Rita van Westen
Eerder verschenen in Dorpsgenoten:
© 2021 Dorpsbelangen Biddinghuizen - Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat