Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Rita van Westen

Aalt Mulder - EHBO

7-4-2007


Aalt Mulder, geboren in Ermelo. Woont sinds 1973 in Biddinghuizen.

We zijn op een bijzondere manier in Biddinghuizen terecht gekomen. In Ermelo konden we geen huis krijgen. We woonden noodgedwongen bij mijn schoonouders in, toen we via via te horen kregen dat er iemand in Biddinghuizen was die een huurschuld had. Die persoon was door de Domeinen verzocht zelf iemand te vinden die deze schuld en het huis wilde overnemen. Op maandag gingen we kijken en woensdags hadden we een huis.

Vooral mijn vrouw Janny moest hier in het begin wennen en het heeft wel even geduurd voordat we ons thuis voelden in Biddinghuizen. Ik werkte als dakdekker bij Patex. Mijn vrije tijd vulde ik in bij ondermeer BAS voetbal , de loopgroep en vogelvereniging De Kolibri.
Toen gebeurde er iets, dat een keerpunt in mijn leven is geworden.

Na achttien jaar met hem te hebben samengewerkt verongelukte mijn collega Ties Dijkstra. Voor mijn ogen viel hij door een dak, vanaf een hoogte van ruim vijf meter, naar beneden. Het is hem fataal geworden. Na zoveel jaar samenwerken ben je meer dan collega’s. Ties en ik wisten bijna alles van elkaar. Ik heb het met zijn overlijden moeilijk gehad, nog wel soms, ook al is het inmiddels zo’n tien jaar geleden. De machteloosheid die je voelt, als iemand voor je ogen zoiets overkomt en je kunt niets doen is onbeschrijflijk. Het is op mij van grote invloed geweest.

Jarenlang ben ik scheidsrechter geweest bij de KNVB. Tijdens de wedstrijd CSV 28 tegen Nunspeet was een van de trainers het niet eens met een beslissing van mij en riep ‘Val dood!’
Nu krijg je als scheidsrechter wel meer verwensingen en nare ziektes naar je hoofd geslingerd, maar deze opmerking viel bij mij, door wat ik heb meegemaakt, helemaal verkeerd.
‘Zoek maar een andere scheidsrechter’, heb ik toen gezegd en ik heb nooit meer gefloten.

Om niet meer machteloos te hoeven toekijken als iemand iets over komt, heb ik mijn EHBO diploma gehaald. Ik weet wel dat ik voor Ties niets had kunnen doen, ook al had ik toen mijn diploma wel gehad, maar het geeft me voldoening dat ik nu, als er iets gebeurt, al het mogelijke kan doen wat in mijn bereik ligt. Ik ben momenteel bezig met een try out om te kijken of ik geschikt ben de Lotus cursus te volgen. Je moet goed kunnen acteren en de symptomen van verschillende aandoeningen kennen om slachtoffers bij rampoefeningen uit te kunnen beelden. Ook het schminken hoort er bij. Ik hoop dat het gaat lukken.

Nog steeds werk ik bij Patex. De zonen van Ties werken er ook. In hen herken ik dingen van hun vader, bepaalde trekken, de manier van werken. Het brengt soms herinneringen bij me boven. Herinneringen aan het verschrikkelijke ongeval en het grote verdriet na die tijd, maar ook aan de fijne collega die Ties was. En dat is mooi.

Wat betekent Biddinghuizen voor Aalt Mulder?
Ik voel me thuis in Biddinghuizen, zou niet meer weg willen. Hopelijk komt het MFC er en kan de jeugd vanaf een jaar of vijftien daar een plekje krijgen. Er moet iets gebeuren voor deze groep, anders plegen ze maar vernielingen en daar schiet niemand iets mee op. Ik hoop verder dat het dorp snel zal groeien, maar dat we toch ruimte om ons heen behouden. Goed dat de oude wijken worden opgeknapt. Hopelijk kan daarmee de verpaupering een halt worden toegeroepen.
Eerder verschenen in Dorpsgenoten:
© 2020 Dorpsbelangen Biddinghuizen - Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat