Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Rita van Westen

Miep van Hoof - Ieder kind een fijne jeugd

22-3-2008


Miep van Hoof. Geboren te Elden. Woont sinds 1964 in Biddinghuizen

Als ik terugkijk op mijn jeugd, dan ben ik blij dat ik die in Biddinghuizen heb doorgebracht. Met mijn ouders woonde ik aan de Akkerhof. De school was aan de overkant van de straat. Alles was veilig, vertrouwd en overzichtelijk. In het begin zat ik met maar acht kinderen in de klas, maar dat veranderde snel, want elke dag kwamen er klasgenoten bij.

Er waren in die tijd helemaal geen voorzieningen in het dorp. Ik heb ze niet gemist. We hadden immers alles wat we wilden; vriendjes en vriendinnetjes genoeg in de buurt en alle ruimte om te spelen in het riet dat toen nog overal stond. Het dorp was volop in opbouw en waar kun je als kind nu leuker spelen dan op een bouwplaats, ook al mag het eigenlijk niet? Een zwembad misten we ook niet, bij goed weer zwom iedereen in het kanaal.

Juist als je zelf zo’n fijne jeugd hebt gehad, weet je hoe belangrijk dat is. Het is de basis waar je de rest van je leven op voort borduurt. Roel en ik hebben vijf kinderen, waarvan er inmiddels twee getrouwd zijn. Binnen ons gezin is daarnaast altijd plaats geweest voor meer kinderen. Dertig jaar geleden zijn we gestart als pleeggezin en inmiddels hebben er zevenendertig kinderen bij ons tijdelijk een plekje gehad. Momenteel wonen Bart en Regilio bij ons.

Pleeggezin zijn heeft ons altijd veel voldoening gegeven. We vinden het steeds weer een uitdaging om een plaatsing naar een goed einde te brengen. Vanzelfsprekend lukt dit niet altijd, de problematiek is vaak heel complex, maar gelukkig komt een kind in de meeste gevallen toch weer goed terecht en dat is altijd het uitgangspunt.

Wat is er mooier dan het vertrouwen te winnen, een kind weer blij te maken en na een moeilijke periode eindelijk weer te zien lachen? Sommige kinderen kun je al gelukkig maken met een boterham met hagelslag. Denk niet dat kinderen die het moeilijk hebben veraf wonen, soms ligt het leed bij je om de hoek. Ik kan het iedereen dan ook van harte aanraden om er eens over te denken iets te gaan betekenen voor de pleegzorg. Er is altijd een groot tekort aan weekend-, crisis- en dagopvanggezinnen.

Momenteel zijn wij met de crisisopvang van kinderen gestopt om de handen vrij te hebben voor mantelzorg bij mijn ouders, die nog steeds aan de Akkerhof wonen. Ook dat vind ik heel dankbaar werk.

Wat betekent Biddinghuizen voor Miep van Hoof?
Biddinghuizen is een warm dorp met fijne mensen. Een dorp waar kleine kinderen nog een onbezorgde en beschermde jeugd kunnen hebben, net zoals ik dat zelf vroeger heb ervaren. Ik heb niets te klagen, als je wilt kun je hier elke avond wel iets leuks doen. Er is van alles te doen op het gebied van sport en verenigingswerk. Ons hele gezin is actief in het kerkenwerk en we zingen bij het piratenkoor de Paradijsvogels. Wat ik wel hoop is dat de lege winkelpanden spoedig gevuld zullen worden met leuke winkels, zodat ons nieuwe winkelcentrum de uitstraling krijgt die het zou moeten hebben.
Eerder verschenen in Dorpsgenoten:
© 2021 Dorpsbelangen Biddinghuizen - Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat