Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Herma Loohuis

Ina de Weerd - Van Kapster naar Fotograaf

18-5-2013


Ina wil graag vertellen over haar nieuwe werk fotografie. Ze woont al sinds 1990 in Biddinghuizen. Haar roots liggen in Nunspeet, waar haar ouders nog wonen. Ze is getrouwd met Johan en heeft twee kinderen. Haar kapsalon is overgenomen door Cariene die verhuisd is naar het plein.

Mijn scholen heb ik in Nunspeet gevolgd en daarna een kapperschool in Zwolle. Sinds twee jaar ga ik met veel plezier naar de fotovakschool in Apeldoorn.
Zoals zoveel jonge mensen doen in die omgeving gingen we in een stacaravan wonen. Helaas moesten we er na een poosje uit en kwamen we terecht op de Koolzaadhof in Biddinghuizen. Een klant in Nunspeet vertelde me dat er in Biddinghuizen goedkope huizen te verkrijgen waren. ‘s Maandags schreven we ons in en donderdags hadden we de sleutel.

Ik werkte in kapsalons hier in de buurt. Toen de kinderen werden geboren, was het gemakkelijker om zelfstandig te zijn. Ik ben daarom begonnen als ambulante kapster, zette reclame op de auto en werkte bij mensen aan huis. Een half jaar deed ik het alleen, toen kreeg ik een volleerde kapster bij me werken, zoveel klanten had ik ondertussen. We hadden allebei een autootje en reden ieder op zich naar klanten, alle spullen inclusief de wasbak, achterin de auto. Ik heb wel geprobeerd in Dronten iets op te zetten, maar dat voelde niet goed. Toen besloot ik in 2001 inde garage een salon te openen. Ik heb er zeven jaar gezeten. Het was de bedoeling dat de salon in het winkelcentrum kwam, maar dat realiseerde zich pas in 2008 toen het winkelcentrum werd geopend. In 2010 heeft Cariene het overgenomen.

Regelmatig ga ik met Johan mee naar braderieën, markten en beurzen. Ik leer nu meer van mensen dan in al die jaren in de kapsalon. Ik had al die vrijheid in de kapsalon. Maar nu heb ik meer vrijheden. Door de week ben ik thuis. Ik ga niet altijd mee. Ik kan veel meer mijn eigen tijd indelen. Tussendoor doe ik de fotosessies. Zo spelen we met de tijd.

Ik kreeg last van een versleten arm, die niet meer wilde wat ik wilde. ‘Dus het kappersvak is na 25 jaar voorbij,’
Een beroepsziekte. Ik bescherm mijn arm met een riempje, zover kan die omhoog en niet verder.
Ik was altijd al bezig met fotografie en besloot daar een opleiding in te doen. Ik moest eerst de basis opleiding doen en naar aanleiding daarvan kon ik naar de MBO opleiding in Apeldoorn. Ik ging een keer in de week naar school en in die andere twee weken deed ik de opdrachten. Het is super intensief. Ik maak heel andere foto’s nu. Ik maak portretten, gezinnen en ga ze nabewerken. We hadden altijd al
een loods. Die heb ik gedeeltelijk ingedeeld als studio. Daar maak ik fotoshoots. Ik heb een flexibele achtergrond en kan ook overal naar toe. Dus ook voor fotoshoots. Ik fotografeer op kinderfeestjes om een portretfoto te combineren met het feestje. Ze hoeven dan niet naar buiten toe als ze verkleed zijn of opgemaakt. Ik maak ook foto’s op vrijgezellenfeestjes, daar willen ze vaak een groepsfoto. Voor trouwerijen kunnen mensen ook bij mij terecht. Op 6 mei heb ik mijn diploma gehaald en sindsdien ben ik vakfotograaf. Je kunt de meeste foto’s op mijn facebook pagina vinden: Zoek naar Ina de Weerd.

Biddinghuizen voor Ina: We wonen hier met heel veel plezier. Ik zal niet snel uit Biddinghuizen weg gaan. Het is ons plekje. Er heerst rust, we kunnen alle kanten op. Voor de markt is het ideaal, want we zitten in het midden van Nederland.
Eerder verschenen in Dorpsgenoten:
© 2021 Dorpsbelangen Biddinghuizen - Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat