Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Rita van Westen

Mary van Veen - Een hart voor het Colombinehuis

6-5-2006


Mary van Veen, in 1949 geboren te Utrecht. Sinds 1997 woonachtig te Biddinghuizen.

‘Toen ik nog op school zat ben ik ooit eens met een schoolreisje naar Flevoland geweest om het in aanbouw zijnde Lelystad te bekijken. Onwijs veel indruk heeft dit gebied destijds op me gemaakt. Het is al lang geleden, maar sindsdien hou ik van de polder.
Daar wil ik ooit naar toe, heb ik toen besloten. Stiekem was ik ook altijd een beetje jaloers als ik hoorde dat mensen bijvoorbeeld in Lelystad gingen wonen.’

‘In 1996 kwam ik naar Biddinghuizen om het Colombinehuis op te zetten. Een veilige herberg moest het worden, een oase van licht en warmte voor mensen die het nodig hebben. Maar als ik dan over die kale mistige dijk aan kwam rijden en de oude schuur zag staan waar het allemaal moest komen….. Dan dacht ik bij mezelf: Moet ik híer gaan wonen?
Toch was ik er van overtuigd dat ik het moest doen. Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar zo voelde het.’

‘In de jaren dat ik hier woon ben ik opgeslokt door het werk om samen met het hele team het huis te maken tot wat het nu is. Het huis een hart geven, dat was mijn persoonlijke taak en dat is gelukt.
‘Eerlijk delen’ is ons motto. Iets bieden aan mensen die het nodig hebben, zodat ze weer een poosje verder kunnen. Per jaar verzorgen we ruim vierduizend mensen in het Colombinehuis.’

’Inmiddels ben ik hier helemaal thuis en voel me betrokken bij het dorp.
We hebben ons als huis altijd gedragen geweten door de mensen in Flevoland. De loopgroep, BAS tennis, de concerten, veel mensen en organisaties zetten zich voor ons en onze gasten in. Dat is een goed gevoel. Door de concerten hebben veel inwoners van Biddinghuizen kennis gemaakt met het huis en de mensen die er werken. Het is een goede zaak dat we elkaar kennen en bij elkaar betrokken zijn.’

Wat betekent Biddinghuizen voor Mary van Veen?
’Ik voel dat ik bij het dorp hoor. Soms vind ik het raar, dat ik van zo’n afbraakdorp hou. Maar je ziet aan alles dat het beter gaat. Ook al zijn er nu overal bouwputten, het dorpsgevoel komt meer en meer terug, dat zie je en dat voel je als je het dorp binnenkomt. Eigenlijk zou er een overkapping over het Plein moeten komen. En een leuk terras.
En een bejaardenbankje… voor de toekomst.’
Eerder verschenen in Dorpsgenoten:
© 2021 Dorpsbelangen Biddinghuizen - Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat