Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Rita van Westen

Wienke Stuut-Wiersma - Druk, druk, druk.

18-11-2006


Wienke Stuut-Wiersma, Geboren in 1934 te Pieterzijl (G). Woont in Biddinghuizen sinds 1970.

Toen de melkfabriek waar mijn man werkte ging fuseren, besloten we naar Flevoland te gaan. Daar was werk, bij de afdeling ontginning en exploitatie van de Rijksdienst. Zo kwamen we in 1970 in Biddinghuizen terecht. Onze families waren niet direct enthousiast. De polder, dat was zo ver weg…. We kregen een huis aan de Klaversingel, voor die tijd een ongekend grote en zeer luxe woning. We waren er erg blij mee.

We voelden ons heel snel thuis in het dorp, mede door contacten via de school en de kerk. Er waren in die tijd bijna geen ouderen in Biddinghuizen, dat was wel een bijzondere situatie. Volgens mij was de moeder van mevrouw Tietema destijds de enige bejaarde die Biddinghuizen telde. Ik heb sinds ik getrouwd ben niet meer gewerkt, dat was zo in die tijd. De vrouwen bleven meestal thuis bij de kinderen. Een agenda heb ik dan ook nooit gehad, maar die heb ik nu wel nodig.

Want ik heb het nog nooit zo druk gehad als de laatste jaren. Op maandag ga ik naar Sentobi. Om toneel te spelen, maar ook om samen met mevrouw Kluin te koffie te verzorgen. Dinsdagmiddag is er de tekenclub in het Koetshuis en op woensdag schenk ik om de drie weken koffie voor de Open Inloop en de Jeu de Boules. Op donderdagochtend is en de creatiefclub, daar maken we samen allerlei leuke dingen. ‘s Middags is er dan ook nog soos en klaverjassen. Op vrijdag doe ik het huishouden. En dan is er natuurlijk nog de Zonnebloem, een heel leuke club mensen die uitjes en gezellige middagen organiseert voor zieken, gehandicapten en ouderen. Daar zet ik me heel graag voor in.

Ik geniet van al die drukte. Het is overal heel gezellig, alleen daarom al is het leuk om mee te doen. Mensen die zeggen dat er nooit iets te doen is in Biddinghuizen, weten niet waarover ze praten. Er is juist heel veel te doen! Mijn man kan door zijn gezondheid moeilijk op vakantie, dus we blijven in de zomer meestal thuis. In de vakantietijd mis ik sommige activiteiten dan wel.

Wat betekent Biddinghuizen voor Wienke Stuut?
Wat ik jammer vind, is dat Biddinghuizen geen begraafplaats heeft. De mensen uit dit dorp zouden de mogelijkheid moeten hebben om hier begraven te worden. In de Noordoostpolder hebben kleine dorpen, zoals bijvoorbeeld Espel, wel een begraafplaats. Als het zover is moeten wij hiervoor naar Dronten en dat vind ik jammer. Er is ooit wel ruimte voor gereserveerd, op de plaats waar nu de paardenweitjes zijn, aan de Kokkelweg. Het lijkt me voor Biddinghuizen een goede zaak dat die begraafplaats er alsnog komt.
Eerder verschenen in Dorpsgenoten:
© 2021 Dorpsbelangen Biddinghuizen - Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat