Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.

Ruthger Steenbeek - Vrij gevoel

6-12-2008


Ruthger Steenbeek. Geboren op 2 oktober 1958 in Kraggenburg.

Mijn ouders hadden een klein fruitteeltbedrijf in appels met acht hectare grond. Dat was toen groot. Kraggenburg was een klein dorpje in de Noordoostpolder. Aan die tijd heb ik goeie herinneringen. Mijn vader kreeg in 1972 een ander fruitbedrijf van zestien hectare. Vanwege die verandering ging ik op mijn dertiende naar Biddinghuizen. Op naar de Professor Zuurlaan. Ik vond dat het eerste jaar helemaal niets. Wat een kaal dorp was Biddinghuizen. Moest ook nog eens ver fietsen, woonde op acht kilometer van het dorp zelf. Ik zat bij de kerk en het voetbal. De voetbal vond ik wel leuk, begonnen bij BAS dus. De eerste twee jaar was het best vervelend, maar ik kreeg vriendjes, werd wat ouder en rond ‘74 en ‘75 was de gewenning wel daar. Ik ging nog graag naar mijn roots in Kraggenburg, vriendjes opzoeken en zo. Na school ging ik werken in het fruitteeltbedrijf van mijn vader. Ben in 1981 getrouwd met Betty, afkomstig uit Swifterbant. Inmiddels is ons oudste kind, Martijn (23) het huis uit en hebben we nog Annemieke (20).

Ik ben fruitteler geweest. Door omstandigheden stopte ik daarmee in 2000 en verkocht ik de grond. Ik ging werken bij LTO-Noord-Advies als agrarisch bedrijfsadviseur. Na zeven jaar startte ik bij GIBO account in diezelfde rol. Ik doe nu een beetje een combinatie hiervan bij beide bedrijven. GIBO detacheert me naar LTO.

Mijn ouders en mijn zus wonen in Ommen, in Salland. Voor mijn vader was de fruitteelt zijn leven en toen ik stopte, ging hij graag naar Salland. Zij zijn allebei 78 en gezond. Wij zijn in 2006 in het dorp gaan wonen. Met name voor BAS voetbal doe ik veel en kerkenwerk heb ik veel gedaan en alles bij elkaar bevalt het goed in het dorp. Eerst woonden we aan de Parksingel en nu in het huis van mijn schoonouders aan de Buitenkant. Daar zijn we ontzettend blij mee. Schoonouders, bedankt! Als je bij ons achter uit het raam kijkt, dan zie je water, bos en open ruimte. Je kan hier om het huis heen lopen, net als ik vroeger gewend was. En het voetbalveld is op twee minuten fietsen. Het geeft me allemaal een geweldig vrij gevoel.

Sinds Martijn zesde jaar werd ik leider van een jeugdteam, nu leid ik het eerste. Dat doe ik met veel plezier. Ze zeggen dat ik technisch geen verstand van voetbal heb, maar dat laat ik me gerust zeggen. Ik weet wel beter. Ik zit in de commissie BAS Hogerop. Het echte clubgevoel zit er namelijk nog in. Ik mis dat wel in andere kantines hoor. Nu weet ik niet hoe objectief ik hierin sta, maar goed, bij BAS Voetbal bevalt het me prima.

Wat betekent Biddinghuizen voor Ruthger Steenbeek?
We hebben ons ooit georiënteerd op Dronten. We zagen prima huizen maar we voelden al na twee dagen dat Biddinghuizen ons dorp werd. En we hebben hier geen spijt van.
Ik vond het een tijd vrij doods maar Biddinghuizen is weer gaan leven. Er zijn wat initiatiefnemers gekomen en nu bruist het weer, vind ik. Hopelijk pakken anderen deze nieuwe ideeën op, zelf wil ik er wellicht ooit een rol in spelen, al past dat nu niet. Verder vind ik het een heel ontspannen dorp, iedereen kent elkaar toch wel redelijk, dus ik zeg, al met al een zeer plezierig dorp om te wonen. Vergeet ook niet al de kansen voor recreatie hier, er zijn bossen, parken, het Veluwemeer is dichtbij, allemaal een stukje Biddinghuizen in de plus!
Eerder verschenen in Dorpsgenoten:
© 2021 Dorpsbelangen Biddinghuizen - Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat