Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Rita van Westen

Maikel Molemaker - Gambasalade van Maikel Molemaker

10-7-2009


Deze zomer in ‘Dorpsgenoten’ een serie over favoriete gerechten van Biddinghuizenaren.

Maikel Molemaker – Geboren te Biddinghuizen. Woont sinds kort in Dronten.

Oorspronkelijk ben ik kok van beroep. Hoewel ik tegenwoordig systeembeheerder ben, is koken altijd een passie van me gebleven. In de jaren dat ik bij eetcafé de Kiekendief werkzaam was heb ik van Ron en Bert heel veel geleerd op het gebied van koken. Bert maakte soms gambasalade. Zijn recept heb ik heel vaak gemaakt en met telkens wat veranderingen is het uiteindelijk mijn eigen recept geworden.
Ik maak deze salade vaak als ik visite krijg.

Warmkoude gambasalade voor ca 4 personen.

Bereidingstijd 10-20 minuten

Ingrediënten:
200 gram rucola sla
200 gram gemengde ijsbergsla
250 gram cherry tomaten
2 eetlepels parmezaanse kaas
150 gram rivierkreeften
ca. 500 gram middelgrote gamba’s
1 rode ui
½ courgette
200 ml crèmefresh,
flinke scheut kookroom
2 a 3 theelepels bieslook,
2 a 3 theelepels oregano,
2 a 3 theelepels knoflookpoeder
basilicum olijfolie

Voorbereiding:
Snij de ui in grove stukken. Snij de cherrytomaten door de helft. Snij de courgette in stukjes.
Leeg de gamba’s op een stuk keukenrol en dep het overtollige vocht weg.

Koude gedeelde van de salade:
Maak een bedje van de rucola sla op de borden. Doe de overige rucola en de gemengde ijsbergsla in een sla kom. Doe er Ca 125 gram gesneden cherrytomaten, 2 eetlepels Parmezaanse kaas en de 150 gram rivierkreeft erbij. Paar keer goed door elkaar halen.
De koude gedeelde van de salade is nu klaar (in de koeling zetten )

Warme gedeelde van de salade:
Maak de pan warm met basilicum olijfolie. Doe eerst de ½ courgette erin en laat dit ongeveer 1 minuut warm worden. Daarna doe je de gamba’s erbij. Ca. 2 min bakken (zorg dat beide kanten roze zijn) Doe daarna de rode ui en de crèmefresh erbij. Waarneer de crèmefresh goed gesmolten is doe je de oregano, bieslook en de knoflookpoeder erbij, en dit goed mengen. Haal de gamba’s eruit en doe deze in een aparte schaal. ( zorg dat de rest op laag vuur staat.) daarna doe je de kookroom en de half gesneden cherrytomaten erbij, en laat dit weer even op tempratuur komen. Waarneer dit op tempratuur is mag het vuur uit en kunt u de koude salade over het bedje van rucola verdelen. Verdeel dan de saus uit de pan over de salade. Als laatste leg je dan de gamba’s op de salade en uw warmkoude gamba salade is klaar.
Eerder verschenen in Dorpsgenoten:
© 2021 Dorpsbelangen Biddinghuizen - Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat