Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Rita van Westen

Yelgerro Deekman - Glazenwasser

16-10-2010


Bijna iedere scholier heeft wel een bijbaantje. Zo ook de achttienjarige Yelgerro Deekman, die sinds drie maanden in Biddinghuizen woont. Eerst werkte hij bij de C1000. Tot hij besloot liever zelfstandig ondernemer te worden. Nu is hij scholier en tevens directeur van zijn eigen glazenwassersbedrijf.

Ik ben met glazenwassen in aanraking gekomen door mijn oom, die een glazenwassersbedrijf in Almere heeft. Van hem heb ik het vak geleerd. In het begin was het niet eenvoudig om de ramen goed en streeploos schoon te krijgen. Maar zoals met alles; oefening baart kunst. Nu draai ik mijn handen er niet meer voor om. Ik vind het een sport om echt goed en net werk af te leveren.

Ik ben achttien jaar en heb nog geen rijbewijs. Om de ladder te vervoeren gebruik ik een quad, waarop ik met mijn bromfietscertificaat mag rijden. Ik ben wel bezig met rijlessen en hoop zo spoedig mogelijk een autootje aan te kunnen schaffen. Dat is niet alleen gemakkelijker voor het vervoer van de ladder, ook kan ik dan in andere plaatsen dan Biddinghuizen aan de slag gaan.

Mijn werk als glazenwasser doe ik samen met een vriend. Als glazenwasser werk je op hoogte en dan is het voor de veiligheid belangrijk dat je een collega hebt. Op een ladder werken is het moeilijkste aspect van het glazenwassen. Via mijn werk heb ik al heel wat mensen in Biddinghuizen ontmoet. Soms om een emmertje water te vragen, soms ook vragen mensen mij of ik ook hun ramen wil lappen als ik in de straat bezig ben. Het werk is telkens weer anders, veel contact met mensen, veel soorten huizen, maar altijd leuk om te doen.

Mijn klantenkring is helaas nog niet groot genoeg om een redelijk inkomen te hebben, maar ik zit nog op school, dus er is nog alle gelegenheid om te groeien met mijn bedrijfje. Op dit moment volg ik aan het ROC een workout. Daarbij oriënteer ik me op allerlei studierichtingen die ik zou kunnen volgen. Volgend jaar ga ik een keuze maken die volgens mij het beste bij mij past.

Heel vaak vragen mensen mij met welk schoonmaakmiddel ik de ramen doe. Nou, dat geheim wil ik wel verklappen; ik gebruik Dreft afwasmiddel. Wat ook heel belangrijk is, is goed materiaal. Dus een goede trekker en een goede zeem. Ik wil nog wel een tip geven. Als je osmosewater gebruikt, dan heb je minder strepen. Maar de allerbeste tip om streeploos schone ramen te krijgen is natuurlijk gewoon mij even bellen! Mijn telefoonnummer is 06 39318229.

Ik woon hier nu drie maanden en eerlijk gezegd vind ik het in Biddinghuizen een beetje saai. Vergeleken met Almere is er niet veel te doen, zeker niet voor de jeugd. Voorlopig blijf ik hier wonen, maar over een paar jaar vertrek ik zeker weer naar Almere. Maar ik weet niet of mijn oom het leuk zal vinden als ik zijn concurrent zal worden.
Eerder verschenen in Dorpsgenoten:
© 2021 Dorpsbelangen Biddinghuizen - Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat