Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Rita van Westen

Stefan Vorstenbosch - Vogelopvang

26-5-2007


Stefan Vorstenbosch, geboren in St. Michielsgestel. Woont in Biddinghuizen sinds 2002.

We zijn naar Biddinghuizen gekomen omdat mijn vrouw, Ingrid Moen, graag terug wilde naar de plaats waar ze in haar jeugd gewoond heeft. We hadden het op zich goed naar onze zin in Stramproy, maar ze miste de natuur en de ruimte in Flevoland. Dus hebben we ons ingeschreven bij OFW en ik heb werk gezocht en gevonden bij RPP, op het industrieterrein Noorderbaan in Biddinghuizen. Sinds 2002 wonen we hier met onze vier kinderen aan de Lucernehof.

Ik vond het meteen leuk in Biddinghuizen. Nou pas ik me over het algemeen redelijk snel aan denk ik, dus wennen was geen probleem. Ingrid zat al bij de Dierenbescherming en in 2004 heb ik me ook aangesloten. Er is veel dierenleed in de wereld. Daar wil ik graag iets tegen doen. In mijn vrije tijd werk ik op de dierenambulance. We rijden voor alle dieren, of het nu om een gewond musje gaat of om aangereden groot wild, het maakt niet uit. Oproepen om uit te rukken ontvangen we via de meldkamer. Ook verzorgt de dierenambulance desgewenst het vervoer als mensen met hun huisdier naar de dierenarts moeten en zelf geen auto hebben. Daar staan dan wel kosten tegenover.

Bij ons huis aan de Lucernehof 20 heb ik een vogelopvang gerealiseerd. Ik ben altijd gek van vogels geweest. Als kind kweekte ik al kanaries. Er zijn inmiddels twee volières verrezen, maar ik zou er graag nog eentje bij maken. Helaas ontbreken de financiële middelen daartoe. Meestal heb ik wel een aantal vogels onder mijn hoede. Dat gaat soms om een buizerd, maar ook jonge eendjes, mussen en merels vinden een plekje in de opvang als dat nodig is. Soms worden er bijzondere vogels ter opvang aangeboden. Tijdens de storm in januari is er een goudhaantje bij me gebracht. Een heel mooi klein vogeltje, het heeft het helaas niet gehaald. Ook is er al eens een Noorse Stormvogel bij ons geweest.

De vogelopvang doe ik in samenwerking met de Dierenbescherming en het Vogelasiel in Naarden. Daar is heel veel kennis en kunde aanwezig en soms worden er ook vogels vanuit Biddinghuizen naar Naarden gebracht.
Informatie over de vogelopvang is verkrijgbaar via: vogelopvang@dbflevoland.nl.
Mochten er mensen zijn die mijn werk financieel willen steunen dat kan dat natuurlijk. Rabobank 1311.23.807 t.n.v. Vogelopvang Biddinghuizen

Wat betekent Biddinghuizen voor Stefan Vorstenbosch?
Biddinghuizen mag wel lekker klein blijven. Het dorp hoeft wat mij betreft niet te groeien, want dat gaat meestal ten koste van de natuur. Ik ben me ervan bewust dat er soms groen gebied moet worden opgeofferd, maar vaak zijn de dieren daar de dupe van. Er moet ook voor hen voldoende ruimte overblijven.
Eerder verschenen in Dorpsgenoten:
© 2021 Dorpsbelangen Biddinghuizen - Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat