Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Rita van Westen

Marco Becker - Een dyslectische boekverkoper

25-11-2009


Marco Becker – Geboren te Kampen. Woont sinds tien jaar in Biddinghuizen, waar hij samen met zijn vrouw Karin van de Walle een boekhandel begon. Marco is dyslectisch.

Op de lagere school werd al heel snel gezegd dat ik een ‘trage leerling’ was, die vooral moeite had met taal. Ook al deed ik nog zo mijn best, ik bleef slechte cijfers halen. Dom was ik bepaald niet, ook dat was wel duidelijk. Toch wilde het maar niet vlotten in de klas. In die tijd had men er geen idee van wat daaraan ten grondslag kon liggen. Ook tijdens het vervolgonderwijs (KMB elektrotechniek) ging er bij niemand een lampje branden. Eenmaal een trage leerling, altijd een trage leerling, blijkbaar.

Dat veranderde op slag toen ik een jaar of achttien was. Op de televisie was een programma over dyslexie. Toevallig keek ik er naar en ik wist meteen dat het over mij ging. Dyslexie, dat was het dus waardoor het op school zo moeizaam ging. Niet alleen bij mijzelf werd de oorzaak van mijn leerproblemen duidelijk, ook mijn moeder en drie van mijn leraren hadden het programma gezien. Via school kwam ik bij een onderzoeksbureau terecht.

Ik werd getest en de vermoedens bleken juist. Dysorthografie, zo luidde de diagnose. Het is een soort dyslectie, waarbij er vooral problemen zijn met het opbouwen van de woorden. Sommige letters laat ik achterwege, sommige schrijf ik dubbel. Ook draai ik letters om. Het heeft helemaal niets met intelligentie te maken, maar het is een soort leesblindheid. Mijn niveau van schrijven werd geschat op tweede klas lagere school. En dat terwijl ik op dat moment achttien jaar was. Dat is niet leuk om te horen. In de vier jaren daarna heb ik keihard gewerkt om de opgelopen schade in te halen en dat is gelukt, al wordt taal nooit echt gemakkelijk voor me.

De spellingscontrole op de computer is echt een uitkomst en heeft mijn leven met dyslectie een stuk gemakkelijker gemaakt. Uiteraard zou ik vroeger nooit hebben kunnen vermoeden dat juist ik een boekhandel zou gaan beginnen. Zonder Karin was ik er niet aan begonnen, maar ik vind het erg leuk om samen met haar in Biddinghuizen een zaak op te bouwen.
Doordat we een boekhandel hebben lees ik nu meer dan ik ooit gedaan heb. Alles lezen gaat niet, simpelweg omdat het aanbod enorm groot is. Onlangs heb ik het vakdiploma VOB Boek en Media Academie behaald. Voor mij is het een heel belangrijk diploma. Niet alleen omdat ik in een boekhandel werk, maar zeker ook omdat ik hiermee bewezen heb mijn dyslectie de baas te zijn.

Motorrijden en sleutelen aan motoren doe ik graag. Zo verlies ik mijn feeling met techniek en mechanica niet. Het zorgt voor balans in mijn leven. Techniek en de boekhandel, voor mij is het een prachtige combinatie. Alleen sta ik zo af en toe met zwarte handen in de boekwinkel, omdat ik ze niet schoongeboend krijg, dat wel.

Wat betekent Biddinghuizen voor Marco?
We zijn hier komen wonen omdat we vielen voor een huis aan het Vliegersveld, waar we nu al weer tien jaar wonen. Ik dacht altijd dat Biddinghuizen een saai boerendorp was, waar niets te beleven viel. De waarheid is anders, weet ik nu. Ik woon hier met veel plezier en saai is het zeker niet.
Eerder verschenen in Dorpsgenoten:
© 2020 Dorpsbelangen Biddinghuizen - Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat