Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Rita van Westen

Annie Zwiep - Stilzitten gaat niet

12-1-2008


Annie Zwiep, geboren in Alteveer. Woont in Biddinghuizen sinds 1964.

Thuis was ik de oudste dochter en dat betekende dat ik al vroeg moest meehelpen met koken, poetsen en wassen. Een wasmachine hadden we niet. De was werd nog gedaan met behulp van een plank en een borstel. Mijn oudste broer had de taak om te melken, maar hij bleef vaak liever in bed liggen. Dan dacht hij: Dat doet mijn zuster wel voor me. En dat was ook zo, dat kon er ook nog wel bij. Ik heb in die tijd zelfs mijn melkdiploma gehaald. Als enige meisje zat ik in een groep met twaalf jongens, maar ik had de beste cijfers.

Onze vroegere buurjongen Klaas Keimpema ging in Biddinghuizen wonen en stuurde ons af en toe een krant toe van de Rijksdienst toe. Op die manier zijn we met Biddinghuizen in contact gekomen. Mijn man vond hier werk bij Hartkamp aan de Oldebroekerweg en heeft later ook nog achttien jaar bij De Waard gewerkt. De familie vond het niet leuk dat we naar Flevoland gingen. Nog steeds niet, trouwens. Bij veel mensen op het oude land leeft het idee dat Biddinghuizen heel ver weg ligt.

We trokken in de begintijd veel met elkaar op in het dorp. Je was immers veel meer op elkaar aangewezen dan nu. Ook de jeugd ging volgens mij toen meer met elkaar om dan nu het geval is. Onze dochters Roelie en Joke gingen in Harderwijk naar school, die zijn hier niet naar de lagere school geweest. Geert en Bea hebben eerst nog drie maanden op de Akkerwinde gezeten, voordat de Rank werd geopend. En als de jeugd in het weekeinde uitging in Dronten, dan werden ze vaak gebracht en gehaald door Tietema en Mulder, want die hadden al een auto.

Ik heb in Biddinghuizen bij Dirk Zoet, Schaap en schildersbedrijf Broekhuizen gewerkt. Ook ben ik tien jaar lang gezinshulp geweest. Bij Veenstra aan de Kokkelweg heb ik zeventien jaar in de huishouding gewerkt. Ook nu nog, ik ben inmiddels zesenzeventig jaar, werk ik één ochtend in de week bij iemand in de huishouding. Stilzitten is aan mij niet besteed, ik moet nu eenmaal altijd bezig blijven.

Wat betekent Biddinghuizen voor Annie Zwiep?
Aan de Akkerhof is het lekker rustig wonen. De woningen zijn mooi gerenoveerd, daar ben ik erg blij mee. Samen met de familie Fieten lees ik na al die jaren in Biddinghuizen nog steeds de Hoogeveensche Courant. Ik vind het prettig om op de hoogte te blijven van het nieuws daar. Toch heb ik nooit teruggewild naar Drenthe. Ik woon nu tweeënveertig jaar aan de Akkerhof en het bevalt me nog steeds uitstekend.
Eerder verschenen in Dorpsgenoten:
© 2021 Dorpsbelangen Biddinghuizen - Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat