Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Herma Loohuis

Daniëlle Commandeur - Texel blijft ons thuis (255)

14-12-2010


Daniëlle woont sinds 2000 in Biddinghuizen en is getrouwd met Hugo. Ze heeft twee kinderen, Melanie van zes jaar en Sander van drie jaar en is zwanger van het derde kindje. Zowel Hugo als Daniëlle zijn opgegroeid op Texel, waar ook beide ouders en een broer nog wonen. In 2000 hebben ze Texel na 20 jaar verlaten en na heel wat “zoektochten” zijn ze beland in Biddinghuizen aan De Zaaiviool.

Daar ben ik snel op zoek gegaan naar een baan, want na drie jaar mijn diploma in de zorg te hebben gehaald in Den Helder wilde ik graag mijn droom achterna. Toen ik 12 jaar was en een zusje kreeg was het duidelijk dat ik, dat wat “die zuster in witte kleren“ deed , ook wilde gaan doen. Dat beeld is nooit meer veranderd.

Ik ben als zelfstandig kraamverzorgster via een bemiddelingsbureau aan het werk gegaan. Het bureau bemiddelt tussen mij en de gezinnen. Mijn bedrijf heet “Kraamzorg Het mooie wonder”. Ik ben dus zelf verantwoordelijk voor o.a mijn administratie/belastingdienst, verzekeringen, werkkleding, weegschaal etc. Ook moet ik mijn bijscholingen bijhouden. Zo probeer ik een beetje bij de blijven. Mijn werkgebied is vrij groot, ik bepaal zelf waar ik werk. Natuurlijk is het fijn, zeker nu met mijn eigen kinderen, als ik in de buurt kan werken. Vaak zit ik het meeste in Dronten, Lelystad en Kampen. Ik heb max. bij twee gezinnen per maand werk. Van te voren ga ik naar de gezinnen toe om kennis te maken. Dat is voor mij en ook het gezin fijn. Je ziet elkaar, voordat je er een hele week komt kramen. Het is prettig dat, als je midden in de nacht naar een bevalling moet, je weet waar je moet zijn en waar je wat kunt vinden.

Ik word gebeld door de mensen als de bevalling begint of als ze uit het ziekenhuis komen. Gemiddeld genomen ben ik acht dagen bij een gezin. Ik maak altijd een kraamtijd helemaal af, tenzij ik ziek mocht worden. Zo zien de gezinnen maar een gezicht tijdens hun kraamtijd. Een kraamgezin krijgt nu tussen de 45 en 49 uur zorg afhankelijk welke voeding de baby krijgt. Regelmatig vragen gezinnen mij terug bij hun tweede of derde kindje en dat is natuurlijk fantastisch. Of ik kom via hen bij hun vrienden of buren terecht. Het is zeer afwisselend werk. Mijn privé wordt wel behoorlijk beïnvloed door het werk. Het plannen van privé zaken zoals verjaardag, tandartsbezoek is moeilijk. Ik loop de hele maand met mijn mobiel op zak in afwachting wat er komen gaat. Inmiddels weet ik de mix tussen mijn eigen gezin en het kraamgezin te vinden. Mijn doel is om van elke kraamtijd een feestweek te maken. Gelukkig heb ik een lieve oppas waar ik altijd op kan rekenen want zonder haar zou ik toch ander werk moeten zoeken.

Sinds 1 jaar zijn mijn collega Ria Bron en ik gestart met een Medela borstkolf verhuurpunt in Biddinghuizen en omstreken. Wij hebben twee kolven, die gezinnen kunnen huren of kopen in de kraamtijd of erna als de borstvoeding wat minder snel op gang komt of de baby in het ziekenhuis ligt en de moeder thuis moet kolven. We hopen zo een extra service in het dorp aan te kunnen bieden ( voor meer informatie, zie www.kraamzorghetmooiewonder.nl of www.kraamzorgkiddo.nl )

In mijn vrije tijd volleybal ik bij het recreantenteam van Bas, een hele gezellige vereniging met mensen van verschillende leeftijden. We trainen elke dinsdagavond in “Het koetshuis” van 20.45 tot 22.15 uur, Dus heb je zin om te komen, train eens vrijblijvend mee.
Omdat ik het omzien naar jeugd ook belangrijk vind, doet ik het jeugdpastoraat in onze protestantse kerk. Ik heb contact met kinderen/jongeren die bv. een operatie moeten ondergaan, hun been hebben gebroken of waar in het gezin problemen zijn met de gezondheid van de ouders. Dat kan met een kaartje, bezoekje of gewoon een gesprekje als ik ze zie.

Verder zit ik in het bestuur van kinderkoor Jong Leven. Regelmatig treden ze op. Het is zo mooi om te zien hoe de kinderen plezier hebben in het zingen. In januari kunnen kinderen die het leuk lijkt om te zingen op een woensdagavond meedoen

Wat betekent Biddinghuizen voor Daniëlle
Ondanks dat Texel verruild is voor Biddinghuizen blijft Texel toch ons thuis. Ik ben ook erg blij dat ik juist daar ben opgegroeid. Maar Biddinghuizen geeft ons ook het thuisgevoel. We hebben onze draai gevonden, het bekende huisje, boompje, beestje! De kinderen zitten hier op school en we hebben nu hier onze vrienden en bekenden. Het is een fijn dorp waar wij ons prima vermaken en voorlopig niet weg gaan.
Eerder verschenen in Dorpsgenoten:
© 2021 Dorpsbelangen Biddinghuizen - Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat