Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Rita van Westen

Joyce Biemans - Klussen op de vierkante centimeter

29-9-2007


Joyce Biemans, geboren in Amsterdam. Woont in Biddinghuizen sinds 1983.

Poppenhuizen, ik heb ze altijd leuk gevonden, als kind al. Toch begon het pas een hobby van me te worden toen de kinderen de deur al uit waren. Misschien omdat ik toen pas de tijd en ruimte had om ermee aan de slag te gaan.

Het begon een paar jaar geleden met een oud poppenhuis dat ik voor een tientje op de kop heb getikt. Er moest wel heel wat aan gebeuren, maar dat vond ik een leuke uitdaging. Knutselen is voor mij het mooiste dat er is. Eerst heb ik het hele huis gestript, daarna geschilderd, behangen en vloerbedekking gelegd. Klussen op de vierkante centimeter. En toen volgde het leukste deel; de inrichting. Eigenlijk ben je op zo’n moment een miniatuur binnenhuisarchitect. De keuken, inclusief afzuigkap en de eethoek, alles is zelfgemaakt.

Tegenwoordig maak ik miniwinkeltjes. Ik had een oud naaikistje van mijn oma en vond het zonde om weg te gooien. In dat kistje heb ik toen een fourniturenwinkeltje gemaakt, omdat ik het zo goed bij de oude naaikistje vond passen. Het resultaat was zo leuk dat ik in oude wijnkistjes een bloemenwinkel, boekenwinkel, schoenenzaak en een speelgoedwinkeltje heb gemaakt. Deze miniwinkeltjes staan momenteel tentoongesteld in de etalage van Boekenhuys van der Walle in Biddinghuizen.

Altijd ben ik op zoek naar materialen voor mijn hobby. Overal zie ik dingen waarvan ik de leukste voorwerpjes kan maken. Dopjes, stokjes, stukjes papier, ik kan alles gebruiken. Van gemalen koffie maak ik potgrond voor de planten in de poppenhuizen. Omslagen van miniatuurboeken maak ik van uitgeknipte advertenties. Steeds weer kom ik dingen tegen die ik toe kan passen. De verhouding moet natuurlijk kloppen, dat is erg belangrijk. Soms is een poppenhuis één op twaalf, soms ook wel één op vierentwintig. Als je er een poosje mee bezig bent, krijg je er vanzelf kijk op. Mijn man zegt wel eens: Jij hebt “één op twaalf ogen”. Want overal zie ik dingen voor het poppenhuis of miniwinkeltje waar ik op dat moment mee bezig ben. Er wordt me vaak gevraagd of ik er les in wil geven. Tot nu toe is het er nog niet van gekomen. Maar mochten er mensen zijn die belangstelling hebben voor workshop miniwinkeltjes maken, dan mogen ze contact met me opnemen.

Wat betekent Biddinghuizen voor Joyce Biemans?
Het wordt steeds leuker in Biddinghuizen. We hebben nu een mooi winkelcentrum en misschien komt het MFC er ook wel. Het gaat de goede kant op. In de afgelopen jaren is een groot deel van mijn familie hier ook komen wonen. Mijn ouders, zus en broer, ze zijn allemaal naar Biddinghuizen gekomen. Ook mijn kinderen en kleinkinderen wonen hier. Ik heb het in Biddinghuizen heel goed naar mijn zin.

(Joyce Biemans. Telefoon 06-28764079. E-mail jabiemans@scarlet.nl)
Eerder verschenen in Dorpsgenoten:
© 2021 Dorpsbelangen Biddinghuizen - Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat