Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Rita van Westen

Rieneke Timmerman - Een druppel op een gloeiende plaat

24-7-2010


Voor de tweede keer gaat Rieneke Timmerman(22) mee met World Servants, een Christelijke organisatie die door middel van kortdurende bouwprojecten in ontwikkelingslanden hun deelnemers laat bouwen vóór een ander, maar tegelijkertijd áán henzelf. Twee jaar geleden deed Rieneke mee aan een project in Ghana. Deze zomer gaat ze, samen met haar partner Maarten Jochemsen, naar Malawi om daar te helpen met het bouwen aan een school.

Van mijn reis met World Servants naar Ghana heb ik heel veel geleerd. Nu ik voor de tweede keer mee ga met World Servants, merk ik dat ik er toch heel anders in sta dan toen. Toen liet ik alle indrukken over me heen komen. Al die nieuwe ervaringen waren heel overweldigend. Het maakt natuurlijk ook uit dat ik toen twee jaar jonger was. Ik verwacht dat ik deze keer een pro-actievere opstelling zal hebben. Omdat ik nu twee jaar ouder ben, maar vooral door mijn ervaringen van de vorige reis.
En dat is meteen het mooie aan de projecten van World Servants. Je gaat bouwen voor een ander, voor mensen die het minder goed hebben dan wij. En door dat te doen, bouw je aan jezelf. Wat ik vooral geleerd heb tijdens mijn vorige reis, is dat je met heel weinig ook gelukkig kunt zijn. De kinderen in Ghana hadden soms helemaal niets, zelfs niet voldoende te eten. Maar vaak zijn die kinderen toch heel gelukkig. Ze hebben geen duur speelgoed nodig, maar spelen tikkertje, lachen met elkaar en zijn vrolijk. Daar kunnen wij met al onze rijkdom veel van leren.
Ook heb ik heel praktische ervaringen opgedaan. Zo ga ik er maar vast vanuit dat het eten in Malawi niet lekker zal zijn, dan kan het alleen maar meevallen. Beschimmeld brood eten, zoals de vorige keer in Ghana, dat zijn we in Nederland niet gewend. Maar als er (te) weinig eten is, dan is een beschimmelde boterham opeens heel waardevol. In Malawi, waar ik nu naar toe ga, wordt veel rijst gegeten. Rijst als ontbijt, rijst als lunch en ’s avonds.... rijst! Ik neem een kilo suiker in mijn koffer mee, zodat ik er een smaakje aan kan geven.
Soms krijg ik kritische geluiden te horen over World Servants. Of het werk dat we doen wel echt zinvol is. Voor mij is het belangrijk dat ik zelf vind dat het zinvol is. Misschien is het maar een druppel op een gloeiende plaat. Maar het is wel míjn persoonlijke bijdrage om de wereld een klein beetje beter te maken. En als ik zie dat mijn werk, al is het maar op heel kleine schaal, betekenis heeft voor de mensen daar, dan is het goed.
Dat we vanuit Biddinghuizen deze zomer met een groep jongeren naar Bolivia en Malawi kunnen gaan is alleen maar mogelijk door de financiële bijdragen vanuit het dorp. We hebben allerlei acties gehouden en ook dit jaar weer weten wij ons gesteund vanuit het dorp. Ook dat is mooi, dat we het als dorpsgemeenschap samen doen. We roepen hier altijd: Biddinghuizen. We doen het samen. Maar het is niet zomaar een slogan, het is realiteit. Graag wil ik iedereen bedanken die het mogelijk heeft gemaakt dat wij als World Servants dit werk kunnen doen.
Eerder verschenen in Dorpsgenoten:
© 2021 Dorpsbelangen Biddinghuizen - Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat