Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Rita van Westen

Puck Brak - Van de regen in de drup

1-11-2009


Puck Brak (22) – Afkomstig uit Oosterstreek, Friesland, is sinds enkele maanden woonachtig in Biddinghuizen. Ze was zo blij dat ze eindelijk in een grote stad woonde en nu woont ze wéér in een dorp.

Oosterstreek is een piepklein dorpje in Friesland, met maar 545 inwoners. Uiteraard kent iedereen elkaar. Daar ben ik opgegroeid en dat voelde heel veilig. In een dorp waar iedereen weet wie je bent kan je niets gebeuren. Juist omdat men elkaar kent is de hulpvaardigheid in Oosterstreek erg groot. Je leest wel eens in de krant dat mensen in de stad soms weken dood in huis liggen voordat ze gevonden worden. Nou, zoiets is in Oosterstreek echt ondenkbaar. Daar wordt het meteen gesignaleerd als er iets met iemand aan de hand is. En dat is meteen ook een minpuntje aan wonen in zo’n kleine gemeenschap. Doordat niemand iets ontgaat, kun je nooit eens iets doen, zonder dat iedereen meteen op de hoogte is. En dat voelt wel eens beklemmend.

Toen ik op kamers ging in Leeuwarden, om daar te gaan studeren was ik blij dat ik uit dat kleine dorp weg kon. In de stad voelde de anonimiteit die je daar hebt op een bepaalde manier als een verademing. Niemand kent je. Het kan niemand wat schelen wat je doet en met wie je omgaat. Dat gaf een gevoel van vrijheid. Bovendien heb je in een stad volop mogelijkheden. Je kunt letterlijk en figuurlijk alle kanten op. Ik kon daar echt van genieten, van mijn nieuwe leven buiten het dorp, in de stad.

Twee jaar geleden kwam ik op Lowlands een jongen tegen, die bij zijn tentje een sigaret zat te roken. Hij had goede muziek aan en ik ben even bij hem gaan zitten. Na Lowlands hadden we nauwelijks contact meer, maar een jaar later, toen Lowlands er weer aan zat te komen, hebben we elkaar toch weer opgezocht en zijn we samen naar het festival gegaan. Van het een kwam het ander en sinds enkele maanden woon ik samen met Bas aan de Wendakker hier in Biddinghuizen. Ik studeer nu in Zwolle, Maatschappelijk werk en Dienstverlening.

Biddinghuizen is maar liefst tien keer zo groot als Oosterstreek, maar toch is het net zo’n dorp. Ook hier kennen veel mensen elkaar en is er in mijn ogen niet veel te beleven. Ook in Biddinghuizen zijn niet zo veel voorzieningen. Ik mis de winkels van Leeuwarden, de kroegen en de disco’s en soms ook een beetje de anonimiteit. In de korte tijd dat ik hier nu woon heb ik al zo veel mensen leren kennen. En dat is toch ook wel weer leuk. Eigenlijk woon ik liever in een stad dan in een dorp. Soms voelt het een beetje alsof ik van de regen in de drup beland ben. Want Oosterstreek of Biddinghuizen, het maakt echt niet zoveel uit. Beiden zijn het leuke dorpen. Maar wonen in een stad, dat heeft toch ook wel wat.


Wat betekent Biddinghuizen voor Puck?
Voorlopig zullen we hier wel blijven wonen, want Bas wil hier beslist niet weg. En ik begin het steeds meer naar mijn zin te krijgen. Voorlopig ben ik best blij met mijn nieuwe woonplaats, ook als is het geen stad. Het reizen naar Zwolle is goed te doen. Zo nu en dan ga ik een weekeindje naar Leeuwarden om te winkelen, uit te gaan en mijn vriendinnen weer te zien. Dan kan ik er weer even tegen.
Eerder verschenen in Dorpsgenoten:
© 2021 Dorpsbelangen Biddinghuizen - Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat