Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Herma Loohuis

Hendri van der Kolk - Speelt Gies van Kruinen in Musical Morgenland

14-9-2013


Hendri kwam bij Morgenland terecht door een brief van het CKV (de Meerpaal). Daarin werd een oproep gedaan voor de musical. Hij heeft bij het CKV een cursus toneel gevolgd. De combinatie van spelen en zingen spreekt hem erg aan. In eerste instantie zong hij in het koor en in een ensemble. Doordat iemand vanwege zijn werk de rol terug moest geven, kreeg hij de kans om auditie te doen voor de rol van Gies van Kruinen, één van de hoofdpersonen in het verhaal.

Ik ben geboren in Nunspeet en heb twee broers. Na anderhalf jaar zijn we verhuisd naar Dronten. Mijn oom had een HUBO zaak in Nunspeet en hij startte er ook een in Dronten. Hij vroeg of mijn vader daar wilde komen werken. Zo zijn we in 1974 boven de HUBO komen wonen, waar nu de Tegeltoko zit. Via de Vries en Talen werkt hij nu al jaren als de verfspecialist bij S en O Decokay in Dronten.
Op mijn zesde zijn we verhuisd naar de Morinel in Dronten. Ik heb eerst op de  lagere school ‘Aan Boord’ gezeten. Daarna heb ik de MAVO gedaan op ´t Lichtschip (Ichtuscollege) in Dronten. Omdat ik altijd al geïnteresseerd ben geweest in de natuur ben ik naar de middelbare tuinbouwschool in Hoorn gegaan. Ik leerde daar voor vakbekwaam hovenier.  Vanaf mijn zestiende jaar ben ik daar in de kost gegaan bij een gepensioneerde kleuterjuf. Ik kwam ieder weekend graag thuis bij moeders pappot. Op de zaterdagen had ik hier allerlei baantjes en al mijn familie en vrienden woonden in ons mooie Flevoland.
Na deze opleiding wilde ik totaal iets anders en ben SPH (Sociaal Pedagogische Hulpverlening ) gaan studeren in Amersfoort, later in Utrecht. Daar heb ik een aantal jaren gewoond.  Tijdens mijn studie in Amersfoort kreeg ik verkering met Ingrid. Zij studeerde toen schoolmuziek aan het conservatorium in Zwolle.  Ik kende haar al een tijd via de kerk. We hebben altijd vlak achter elkaar gewoond. Pas toen ik verhuisd ben naar Dronten West sloeg de vonk over.  Precies vijf jaar na onze eerste zoen zijn we getrouwd in 2002. We wonen nu in centrum van Dronten en  hebben een dochter van tweeëneenhalf  jaar, Eva.
Tijdens mijn studie SPH ben ik gaan werken in de Regenboog als activiteitenbegeleider. Daarna heb ik als groepsleider gewerkt bij de Stichting de Reeve met jongeren met een lichtverstandelijke beperking en gedragsproblematiek. Na een burn-out ben ik als verkoper bij Expert Dronten terecht gekomen en nu werk ik bij GroenRijk in Dronten: een mooi bedrijf waar de klant centraal staat en een goed advies belangrijk wordt gevonden.
Zingen en toneelspelen heb ik pas later ontdekt. Voordat ik een relatie met haar had, zei Ingrid ooit tegen mij dat ik mooi kon zingen. Ik was toen een jaar of twintig. Zo ben ik begonnen met zingen bij Gospelgroep ‘Crossfire’, waar mijn vrouw  nu nog steeds dirigent van is. Een hoogtepunt was muziektheaterproductie De Bestemming. Dit was haar afstudeerproductie, waar ik haar na afloop met een lied ten huwelijk heb gevraagd.  D-light in Zwolle was mijn volgende stap: een semi -professioneel gospelkoor, waarmee ik mooie dingen heb mogen doen. We hebben een eigen cd opgenomen en later samen met de band Sela, een live dvd gemaakt. Samen met Sela hebben we ook op het podium gestaan van X-noizz Flevofestival voor zo’n tienduizend man: dat gaf een enorme kick! Nadat D-light helaas op hield te bestaan, heb ik nog kort gezongen bij gospelkoor Mission van Martin Brand. En drie jaar terug ben ik derde geworden bij het Flevolands songfestival. Het jaar daarop  speelde ik mijn eerste grote rol in de musical Ester die drie keer in de Openhof in Dronten is opgevoerd. Ik speelde Koning Ahasveros. Dit bleek een openbaring. Zingen deed ik al jaren, maar toneelspelen was nieuw voor mij. Bij het CKV heb ik daarom een cursus toneel gevolgd. En nu speel en zing ik dus met zeer veel plezier in Morgenland.

Biddinghuizen was voor mij de plaats die genoemd wordt bij het pretpark en de Lidl heeft nog wel eens een leuke aanbieding. Ik ken er ook nog wel verschillende straten, omdat ik er tijdens mijn studie gelopen heb als postbode. Maar verder wist ik niet zo veel van deze plaats. Dat beeld verandert, nu ik een half jaar Morgenland heb meegemaakt. Het is hier gemoedelijk. Er wordt veel georganiseerd. Er is hier veel saamhorigheid. Ik voel me erg thuis in de groep van Morgenland, die voor het overgrote deel bestaat uit Biddinghuizenaren. 

Wil je ook je verhaal vertellen, over je hobby praten of vrijwilligers werk?  Mail dan naar hermaloohuis@gmail.com We doen het samen! 

Eerder verschenen in Dorpsgenoten:
© 2021 Dorpsbelangen Biddinghuizen - Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat