Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Rita van Westen

Cees Bouma - 47 Marathons

29-8-2010


Hij was nog maar een jongetje van zeven jaar oud toen Cees Bouma spelenderwijze onder een auto terecht kwam. Twee weken lag hij in coma. Eenmaal hersteld bleek er toch wat blijvende schade te zijn. Zo is het voor Cees moeilijk zijn evenwicht te houden. Een marathon lopen, net zoals zijn broer Carel, dat zou hij wel graag willen. Maar iedereen die er verstand van had zei dat zijn beperking het lopen van een marathon onmogelijk maakte. Toch heeft Cees inmiddels maar liefst 47 marathons op zijn naam staan.

Ik kom uit een familie van hardlopers. Doorzetters zijn we en dat komt niet in de laatste plaats door onze moeder. Zij voedde mij en mijn twee broers en mijn zusje alleen op nadat mijn vader overleed toen ik pas drie jaar was. Ik heb een geweldige jeugd gehad. We konden, mochten en deden thuis alles. Mijn moeder was vader en moeder tegelijk. Door haar zijn we geworden wie en wat we nu zijn en daar ben ik haar heel dankbaar voor.

Mijn broer Carel was de eerste van ons vieren die een marathon liep. Dat zou ik ook wel willen. Het leek me geweldig om te finishen, na kilometers afzien. Het sportmedisch centrum dat ik destijds bezocht vertelde me echter dat ik door mijn beperking maximaal drie keer vijf kilometer per week zou kunnen halen. Vol goede moed begon ik, om dat te bereiken, te trainen bij de Loopgroep Biddinghuizen. De trainers Kees Schaak en Johan Verkuijl hebben meer dan fantastisch werk voor me verricht. Aan hen heb ik veel te danken. Het lopen ging veel beter dan iedereen verwacht had. Na vijf jaar trainen liep ik mijn eerste marathon in Rotterdam, gesteund en aangemoedigd door heel veel mensen uit Biddinghuizen en leden van de loopgroep. Op zo’n moment, dan weet je dat je in een dorp woont. De saamhorigheid en betrokkenheid zijn hier zo groot.

Toen ik er eenmaal aan geproefd had, wilde ik meer. En dat lukte. Met vallen en opstaan en trainen, trainen en nog eens trainen. Soms moest ik zelfs aan het infuus, omdat ik uitgedroogd was. Goed drinken tijdens het lopen is voor mij van het grootste belang. Ik loop meestal met een camelbag. Johan Verkuijl heeft dat voor me geregeld. Het is een zak water op mijn rug, waaruit ik tijdens het lopen heel gemakkelijk een slok kan nemen. Iedere paar minuten wat water drinken, dan gaat het goed met me, tijdens het lopen.
Inmiddels heb ik marathons gelopen in Amsterdam, Dublin, Connemara, Berlijn, Rome, Athene. Bijzondere herinneringen bewaar ik aan de marathon in New York. Mijn eerste marathon daar liep ik samen met mij twee broers en mijn zusje. Zo jammer dat mijn moeder dat niet meer mee heeft kunnen maken. Ik hoop dat ze vanuit een gaatje in de hemel heeft kunnen kijken. Als ze nog geleefd had, dan was ze er zeker weten mee gegaan naar Amerika. Wat zou ze trots op ons zijn geweest!

Het allermooiste voor mij is toch in mijn eentje lopen door de natuur. Iedere zondag loop ik in het Spijkbos. Als loper kom je op plekken waar een ander niet komt. Dat het zo dichtbij zo prachtig kan zijn! Ik kan daar enorm van genieten. Het lopen heeft me veel goeds gebracht. Ik heb door mijn sport veel gereisd en ben op mooie plekken op de wereld geweest. Mijn Lichaam is in topconditie en ik heb veel aardige mensen ontmoet. Nog twee marathons en dan kan ik de vijftigste lopen. Wie had dat ooit gedacht.
Eerder verschenen in Dorpsgenoten:
© 2021 Dorpsbelangen Biddinghuizen - Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat