Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Rita van Westen

Eric Groothuis - Barrel Race

17-5-2008


Eric Groothuis. Geboren te Leiden. Woont in Biddinghuizen sinds 1995.

Voor veel jongens is het een droom om ooit te vliegen of om voor een luchtvaartbedrijf te werken. Voor mij was dat niet zo, ik zag veel meer in de marine en daar heb ik ook jaren gewerkt. Toen ik de dienst ging verlaten werd me een aantal folders aangeboden van bedrijven die geïnteresseerd waren in het in dienst nemen van ex-marinepersoneel. Er zat ook een folder van een Nederlandse luchtvaart maatschappij bij en zodoende ben ik op Schiphol terecht gekomen, waar ik nu werk als gecertificeerd technicus.

Mijn werk bestaat uit het luchtwaardig- en vliegklaar maken van vliegtuigen voor de volgende vlucht. Leuk en verantwoordelijk werk, dat ik met plezier doe. Het is vanuit Biddinghuizen elke dag een uurtje rijden naar Schiphol, maar daar heb ik geen hekel aan. Luisteren naar mijn favoriete muziek en zo nu en dan een telefoontje plegen en de tijd vliegt voorbij in de auto.

Vaak rij ik samen met mijn collega Johan Boon. Hij werkt ook als technicus in de burgerluchtvaart. Samen hebben we het plan opgevat om mee te doen aan de Barrel Race. Ons team heet, hoe toepasselijk, De Carpoolers. In november 2008 vertrekken we vanuit Amsterdam naar Dakar in Senegal, in een barrel van een auto, die maximaal € 500,- gekost mag hebben. Er doen zo’n honderdvijftig auto’s mee. Het barrel waarmee wij ons avontuur aangaan hebben we inmiddels aangeschaft. Onlangs zijn we de trotse bezitters geworden van een Daihatsu Rocky 4wd uit 1989, rondom nogal wat deuken die meegespoten zijn in de kleur rood en riant voorzien van ‘roestbruine special paint’.

Het is echt een ongelooflijk barrel, maar we hebben er toch vertrouwen in dat we daarmee hoe dan ook de hoofdstad van Senegal gaan bereiken. Bij aankomst in Dakar wordt de auto verkocht en het geld gaat naar een goed doel, het opleidingscentrum Sindian in Senegal, dat een aantal technische scholen bouwt. In Gambia en Senegal mogen officieel geen auto’s meer geïmporteerd worden die ouder dan tien jaar zijn. Omdat het bij de Barrel Race gaat om een goed doel, wordt voor deelnemers aan dit evenement een uitzondering gemaakt. Wij verwachten dat ons barrel in Afrika een tweede leven tegemoet zal gaan als safariauto.

Ter voorbereiding op de race zullen we een aantal 4x4 evenementen bezoeken met doel daar wat kennis op te doen want het ontbreekt mij totaal aan off road ervaring. Dat zal na afloop van de race, die voor een deel door de noordelijke Sahara voert, wel anders zijn. We zullen als alles goed gaat twee nachten doorbrengen in de woestijn in Marokko en drie nachten in de Sahara van Mauritanië. Uit veiligheidsoverwegingen zullen we in dat land begeleid worden door een gids. Na afloop van ons avontuur, en het maakt niet uit of dat na de finish is of voortijdig, worden we door onze werkgever weer keurig naar huis gebracht. En dat is een prettige zekerheid, als je met een barrel zo’n grote reis gaat maken.


Wat betekent Biddinghuizen voor Eric?
Biddinghuizen is een prima dorp om te wonen. Als veteraan (tijdens mijn werk voor de marine ben ik in 1988 uitgezonden geweest naar de Perzische Golf) kreeg ik dit jaar van de gemeente een uitnodiging tot het bijwonen van de Dodenherdenking in Dronten. Ik was blij verrast door de uitnodiging en de bijeenkomst op het Redeplein op 4 mei heb ik als zeer indrukwekkend ervaren. Over het voorzieningenniveau in ons dorp maak ik me zorgen. Ik krijg wel eens de indruk dat onze regering er meer belang aan hecht deel te nemen aan de oorlog in Afghanistan dan ervoor te zorgen dat de leefbaarheid op ons platteland op peil blijft.

Meer info over de Barrel Race en het goede doel via www.decarpoolers.nl.
Eerder verschenen in Dorpsgenoten:
© 2021 Dorpsbelangen Biddinghuizen - Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat