Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Rita van Westen

Elisio da Cruz - Beroemde voetballer in spé

16-6-2007


Elisio da Cruz uit Biddinghuizen. Gaat voetballen bij Ajax

Welk jongetje droomt er niet van? Een beroemde voetballer worden, als het kan bij Ajax. Ook de tienjarige Elisio da Cruz kent die droom. Maar bij hem zou het wel eens werkelijkheid kunnen worden. Want Elisio is goed. Zo goed, dat het de scouts van Ajax opviel en ze hem naar Amsterdam haalden. Pech voor BAS Voetbal, dat een talentvolle speler naar de Arena ziet vertrekken. De kans van z’n leven voor Elisio.

Hij begon met voetballen op z’n vierde, maar mocht pas aan wedstrijden meedoen toen hij zes jaar oud was. Vanaf toen ging het snel. Het talent dat Elisio laat zien is opvallend. Hij voetbalt in de spits. Topscorer is hij, dit jaar scoorde hij 41 goals in 21 wedstrijden, een resultaat waar profs alleen maar van kunnen dromen. Elisio weet wel aan wie hij zijn talent de danken heeft. Zijn vader Fernando da Cruz speelde vroeger in het tweede van Excelsior.

Drie keer heeft hij al een echte wedstrijd van Ajax in de Arena bijgewoond, samen met zijn opa Angel Veron. Veel leuker dan op de televisie kijken, vooral als ze scoren, vindt Elisio. Ryan Babel is zijn grote voorbeeld. Babel is goed, snel en scoort veel, dat wil ik ook allemaal, zegt Elisio erover. Hij heeft al helemaal uitgestippeld hoe zijn ideale voetbalcarrière eruit zou moeten zien. Eerst het vak leren bij Ajax, dan bij Barcelona voetballen en net zo beroemd worden als Cruijf. Dat zou mooi zijn.

Maar zover is het nog niet. Beroemd in Biddinghuizen is Elisio al. Na het bekend worden dat hij naar Ajax gaat, werd hij van alle kanten gefeliciteerd en stond hij volop in de belangstelling. Maar nu moet er gewerkt worden. Vier keer per week gaat de ex-BAS voetballer direct na school naar Amsterdam. Hij eet een broodje en kleed zich om in de auto. Drie keer per week is er training. Een keer per week een wedstrijd. Na de trainingen eet hij bij zijn oma, die in Amsterdam woont. ’s Avonds wordt hij weer opgehaald om naar Biddinghuizen te gaan.

Mist hij zijn vriendjes niet? Nee, hoor. Bij Ajax voetballen is het leukste dat er is en voetballen deed ik toch ook met mijn vrienden, zegt Elisio. De trainingen bij Ajax gaan er anders aan toe dan bij BAS, zo weet hij inmiddels. Trainer Casimir Westerveld is aardig, maar streng. Bij BAS riep de trainer wel eens: Wie weet er een goede mop? Dat doen ze bij Ajax niet, daar wordt heel serieus getraind. De top bereiken gaat niet vanzelf.

Wat betekent Biddinghuizen voor Elisio?
Ik kom zeker nog vaak kijken bij BAS en bij mijn trainer Jesper Schols. Leuk dat de mensen in Biddinghuizen met me meeleven. Maar mijn aller aller grootste fan, dat is mijn vader!
Eerder verschenen in Dorpsgenoten:
© 2021 Dorpsbelangen Biddinghuizen - Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat