Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Rita van Westen

Selfrin Inesia - Een groene Antilliaan

27-10-2010


Drie jaar geleden kwam Selfrin Inesia (19) naar Nederland om een opleiding te volgen. Op Curaçao, waar hij geboren werd, is het opleidingsaanbod beperkt. En dus is de kennis onder de afgestudeerden niet erg divers. Wil je extra kansen hebben, dan moet je wel naar Nederland om te studeren. Eén van de dingen die Selfrin hier geleerd heeft is: Groen is belangrijk!

“De opleiding Vestigingsmanager groothandel aan het ROC hoop ik dit jaar af te ronden. In het kader daarvan heb ik enkele projecten gedaan waar ik veel van opgestoken heb. Zo heb ik kalenders van Biddinghuizen en Swifterbant gemaakt en verkocht. Met het geld dat ik daarmee verdiend heb, heb ik mijn studie bekostigd. Ik ben mijn eigen internetwinkel gestart en verkoop schoonmaakmiddelen en producten voor de persoonlijke verzorging. Ook heb ik stage gelopen bij Flevosap, waar ik de biologische productlijn heb helpen lanceren. Tijdens die stage heb ik voor het eerst echt kennis gemaakt met ‘groene’ producten. De mogelijkheid om te produceren op milieuverantwoorde wijze spreekt me zeer aan. Er is maar één aarde en daar moeten we het mee doen. Onze aarde moeten we voor de mensen die na ons komen netjes achterlaten. De producten die ik via mijn website www.inesia.org/webshop verkoop zijn dus ook allemaal milieuvriendelijk.

Over enkele jaren ga ik terug naar Curaçao. Met de kennis die ik hier opgedaan heb, hoop ik daar iets te kunnen doen dat bijdraagt aan mijn toekomst, maar zeker ook aan de toekomst van het eiland. Het milieu is iets dat op Curaçao nog niet zo heel veel aandacht krijgt. Om geld te besparen wil men wel zuinig doen, maar het gaat de meeste mensen dan om de portemonnee en niet om de natuur. Sinds kort wordt het glas wel apart ingezameld, dat is alvast een goed begin. Voor het recyclen van gebruikte materialen liggen er volgens mij grote kansen.

Juist op zo’n prachtig eiland is het naar mijn mening heel belangrijk dat alles ook schoon, netjes en mooi blijft. We moeten zuinig zijn op de natuur. Dus niet overal zomaar bouwen, maar eerst goed nadenken over de gevolgen ervan. Niet op afgelegen plaatsen afval dumpen, maar op verantwoorde wijze afvoeren. Ook erg belangrijk is dat we voorkomen dat er afval en vervuiling ontstaat.

Een Nederlands spreekwoord dat ik hier geleerd heb is; Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Ook dat probeer ik in de praktijk te brengen. In het huis waar ik woon zijn gas, water en licht bij de huurprijs inbegrepen. Toch probeer ik zo zuinig mogelijk met water en energie om te gaan. Het is heel gemakkelijk om het licht uit te doen als je het niet nodig hebt en om de deur achter je dicht te doen als de kachel brandt. Milieuvriendelijk leven kan ook wel eens lastig zijn. Zo pak ik meestal liever de brommer dan de fiets, en dat is ook niet erg verantwoord.

Over een paar jaar hoop ik op Curaçao mijn eigen bedrijf op te zetten. Wat ik precies ga doen weet ik nog niet. Deze zomer ben ik terug geweest om mijn familie te bezoeken en ik zag allerlei mogelijkheden, die ik niet zag toen ik nog niet hier naar school was geweest. Volgens mij zijn de kansen eindeloos, vooral ook omdat ik het eiland zo goed ken. Het is belangrijk dat de bevolking van Curaçao zelf de kansen gaat zien en oppakken. Anders komen er mensen van buiten het eiland die het doen en wordt er weer geklaagd dat alles ons afgenomen wordt. Eerst ga ik hier nog een andere opleiding volgen. En met letterlijk én figuurlijk heel veel bagage hoop ik over een jaar of vijf terug te gaan.”

Eerder verschenen in Dorpsgenoten:

Realisatie: Sybit - Software op Maat