Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Herma Loohuis

Joke Visscher - 25 jaar Bibliotheek

27-4-2013


Afgelopen zomer werkte ze vijfentwintig jaar bij de bibliotheek. Ze kwam vanuit Dronten en woont al meer dan vijftig jaar in de Flevopolder. In 1972 is ze hier komen wonen met Wim, haar man en in datzelfde jaar is ze ook getrouwd. Ze is geboren in 1950 in Vollenhove. Ze zijn in 1953 naar Emmeloord verhuisd, waar haar vader bij de Rijksdienst als timmerman werkte. In 1957 ging hij vanuit de N.O.P werken in de Flevopolder. Alles in de polder moest nog in cultuur gebracht worden. Joke is de oudste van vijf; ze heeft twee zussen en twee broers.

Ik heb in Emmeloord de lagere school gedaan. In het eerste jaar van de ULO, in 1963, verhuisden we naar Dronten. Ik maakte dat jaar in Emmeloord af en bleef bij buren in Emmeloord wonen. Dat zorgde ervoor dat ik elk weekend, als dertien jarige, heen en weer naar Dronten ging met de bus.
Hierna werd er met een 2 klassige Ulo gestart in Dronten, in het voormalige barakkenkamp. Na de ULO ben ik in Kampen gaan werken bij BK, de pannenfabriek. Daar werkte ik op de afdeling boekhouding. In de avonduren heb ik nog een cursus boekhouden en bedrijfseconomie gedaan. Na vier jaar heb ik Dronten weer opgezocht en ging werken bij de Kruisvereniging; in Dronten heette het’ Stichting Kruiswerk’. Een samenwerkingsverband met het Wit- Gele kruis, het Oranje-Groene kruis en het Groene kruis. De kleuren duidden op een geloofsrichting. Ik heb er gewerkt tot net voor de geboorte van de oudste zoon, Wilco. Twee jaar later kwam Ernst.

Vanaf het moment dat wij in Biddinghuizen kwamen wonen, ben ik bezig geweest met vrijwilligerswerk. Omdat mijn man door zijn werk bij de Kon. Marechaussee veel van huis was, was dit voor mij een mooie gelegenheid om het dorp en de mensen te leren kennen. Op zondagavond was er voor jongeren vanaf twaalf tot vijftien jaar ‘De Jeugdkring’, met elkaar spraken we over allerlei onderwerpen. In de zomer gingen we een weekend op kamp. Wat waren we zelf nog jong! Het werk voor de Zondagsschool, nu Kinderkerk heb ik altijd met veel plezier gedaan. Later was ik voorzitter bij de vrouwenbond. Nu ben ik vrijwilliger bij ‘De Kans’. In 1987 solliciteerde ik bij de bibliotheek en werd aangenomen. Ik vond boeken altijd al heel leuk en ik werk graag met mensen, jong en oud. We krijgen elk jaar diverse trainingen. Nu op dit moment krijgen we retail trainingen. We leren de klanten te zien, ze bewust het gevoel te geven dat ze welkom zijn. Ook hebben we feedback training. Ik vind het heel goed dat daar aandacht aan besteed wordt. Door positieve feedback komen we met z’n allen verder. De bibliotheek moet wel blijven voortbestaan. Straks gaan we naar het nieuwe gebouw. Dat is al de eerste week van juni. Dat lijkt me heel erg leuk. Er gaat wel het een en ander veranderen. Het wordt kleiner, de boeken worden anders neergezet. Er komt een koffietafel om tijdschriften en dagbladen te kunnen lezen, waar iedereen aan kan schuiven ook als je geen lid bent. Het wordt als in Dronten: zelf inleveren en zelf uitlenen door middel van automaten.

Mijn hobby’s zijn: Mijn tuin, lezen, fietsen en zingen bij de grote Musical Morgenland. Dit is voor mij de eerste keer dat ik mee doe. Het is geweldig wat een werk er achter de schermen verzet wordt door een grote groep mensen. Het geeft je ook echt een kick als er op de woensdagavond weer wat nieuws is aangeleerd en we weer flink hebben gezongen. Op dinsdagochtend doe ik mee met Nordic walking in het Spijkbos met een man of tien, twaalf, allemaal mensen van onze leeftijd; de oudste is tachtig en de jongsten zijn begin zestig. Maar we hebben ook oog voor de paddenstoelen, de orchideeën en de zwanen met hun jongen. We fietsen vaak in de vakantie. De Donauroute en rondom de Bodensee, Salzburgerland en twee jaar geleden hebben we op de eilanden Hiddensee en Rugen gefietst. Ook in Nederland hebben we veel gefietst. We zijn lid van “St. Vrienden op de fiets” dus is een overnachtingadres zo gevonden. Vorig jaar zijn we voor het eerst naar Spanje geweest, die warmte is ons wel heel goed bevallen. Dus dit jaar maar weer en geen fiets mee.

Biddinghuizen voor Joke:
Vind ik een gemoedelijk dorp, waar heel veel te doen is. Er is voor iedereen wel wat. Voor de jeugd is het wat moeilijker. Als je ouder wordt heb je in Dronten beter openbaar vervoer en kun je makkelijker dingen doen, de voorzieningen zijn beter. Maar hier ken ik de mensen en is het heel vertrouwd.


Mail naar hermaloohuis@gmail.com als je ook je verhaal wilt vertellen. We doen het samen!
Eerder verschenen in Dorpsgenoten:

Realisatie: Sybit - Software op Maat