Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Herma Loohuis

Jacqueline ten Haken - Veel op reis door Europa voor zaken, woont lekker rustig hier

4-2-2012


Ze is geboren in Buren (Gelderland) als jongste van drie. Vanaf haar tweede jaar was ze woonachtig in Harderwijk. Ondertussen is ze een echte Europa-burger geworden. Oostenrijk vindt ze helemaal het einde. Ze reed al dik een jaar elk weekend op en neer vanuit Duitsland om haar moeder in Sonnevanck (Harderwijk) te bezoeken, toen ze in 2001 besloot dichterbij een woning te zoeken. Het werd Biddinghuizen. Ze heeft al 25 jaar een latrelatie met René, die in Nieuwegein woont.

Al op mijn negende jaar zei ik: ‘Ik word juffrouw Duits’, en dat ben ik ook geworden. Ik speelde als kind al juf, maakte sommetjes voor vriendinnetjes, die dan het antwoord moesten opschrijven. Ik las als kind ook heel veel en speelde weinig buiten, altijd graag met boeken bezig. Na de middelbare school, waar ik met enkele huidige dorpsgenoten in de klas zat, ging ik studeren in Antwerpen aan het Hoger Instituut voor Vertalers en Tolken. Dat bleek niet helemaal de juiste keuze, maar gelukkig kon ik bij terugkomst in Nederland nog instromen in het eerste jaar Duitse Taal- en Letterkunde aan de Rijksuniversiteit Utrecht.

Maar het buitenland bleef trekken, en de laatste anderhalf jaar van mijn studie bracht ik door in Tübingen (Duitsland). Na de studie heb ik kort gewerkt als lerares Duits, waarna ik de toeristische en horeca sector ben ingegaan. Ik werd reisleidster in Noord-Italië voor één seizoen en ik werkte vele jaren in de winterweekenden als (chef)stewardess op de Alpen Expres. Daarnaast was ik gedurende één jaar senior grondstewardess bij Martinair en drie jaar hotelmanager op luxe rivier-cruise-schepen in Nederland en Duitsland. In 1992 werd ik training manager voor de Nederlandse en Duitse parken bij Gran Dorado. Na deze afwisselende periode had ik eindelijk mijn droomwerk gevonden. Ik wisselde na vijf jaar van bedrijf en werd training manager bij Yum! Restaurants International, het Amerikaanse moederbedrijf van o.a. Pizza Hut en KFC (KentuckyFriedChicken). Daar was ik vier jaar training manager voor Duitsland en aansluitend acht jaar voor de Franchise Business Unit Europe. Het was heel veel reizen, en ik vond het fantastisch leuk, zelfstandig en afwisselend werk. Na twaalfeneenhalf jaar verloor ik die baan. Na een tijdje wist ik wat ik wilde doen: zelfstandig ondernemerschap. Ik werk nu als Life& Business-Coach; geef trainingen rond communicatie en leiderschap aan bedrijven in de horeca en toeristische sector en cursussen Duits. In mijn trainingen maak ik Gastgericht Denken en Doen bewust en help ik medewerkers op die manier succesvol te zijn in de omgang met gasten en met elkaar. Het is teveel en te variabel om hier op te noemen. Gelukkig is mijn website af en is daar alles op terug te vinden: www.enubilo.nl Enubilo betekent ‘Ontwolken’, dus verhelderen.

Mijn liefde voor Oostenrijk komt voort uit het feit dat wij vroeger altijd op vakantie gingen naar steeds dat ene dorpje: Bach in het Lechtal. Dat heeft ervoor gezorgd dat ik het dialect van daar goed spreek. Ik ben erg gevoelig voor dialecten. Mijn grootste liefhebberij is echter paragliding, wat ik natuurlijk het liefst in Oostenrijk doe. Je kunt je voorstellen dat het idee om in Flevoland een hoge berg neer te zetten mijn absolute interesse heeft; wat mij betreft zo dichtbij mogelijk. Wat ik ook graag doe is brood bakken; ik heb een maalmachine, zodat ik zelf lekker vers meel kan malen en een haverpers, zodat ik verse havervlokken kan maken. Ik maak flink stevig brood, lekker vol met zaden en soms noten en verschillende graansoorten. Verder ben ik een echte kattenliefhebber. Vijf jaar geleden zijn er twee katjes geboren van een wilde kat in mijn kattenbak. De moederkat was zomaar hier naar binnen gelopen. Helaas moest ik ze wel naar het asiel brengen, want mijn eigen katten accepteerden haar niet.

Wat is Biddinghuizen voor Jacqueline? “Een lekker rustig dorp. Hier heb je de ruimte, kun je heerlijk wandelen in het dorpsbos, heerlijk fietsen langs de akkers, genieten van vergezichten en mooie luchten. De mensen zijn vriendelijk. En het dorp wordt steeds mooier door alle renovaties. Ik ben benieuwd naar de nieuwe wijk.”
Eerder verschenen in Dorpsgenoten:
© 2020 Dorpsbelangen Biddinghuizen - Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat