Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Rita van Westen

Joey Sonneveld - Niets te doen voor jongeren

8-12-2009


Joey Sonneveld (17) – Joey heeft altijd in Biddinghuizen gewoond. Er is in het dorp bijna niets te doen voor jongeren. Daar wil Joey verandering in brengen.

Aan de praktijkschool te Dronten volg ik de groenopleiding. Drie dagen per week loop ik stage bij tuincentrum De Boeg. Mijn groene vingers heb ik volgens mijn moeder en mijn opa en oma van mijn vader geërfd. Helaas heb ik geen herinneringen aan mijn vader. Hij overleed toen ik twee jaar oud was. Hij was brandweerman en is tijdens zijn werk overleden. Maar dat ik op hem lijk, dat vind ik mooi. Ook mijn moeder en mijn stiefvader Martijn Zaaier zijn bij de brandweer.

Ik ben opgegroeid in Biddinghuizen. Dat is best leuk, totdat je een jaar of veertien bent. Voor de wat oudere jeugd is er namelijk niet veel te beleven in het dorp. Dus ga je wat rondhangen, want wat moet je anders? Maar waar we ook zijn in het dorp, al snel komt de politie. Ook als we helemaal niets doen. Wat we ook doen, we zijn altijd wel iemand tot last. Soms is dat onze schuld, we maken wel eens lawaai en er gaat ook wel eens wat stuk. Maar soms ook niet. En het is dan best vervelend als je toch op je kop krijgt. Een paar jaar geleden hadden we een plek op het eiland, maar daar werd veel vernield en ook van onze plek bleef niet veel over. Jammer.

Er wordt al zo lang gepraat over een hangplek in Biddinghuizen. Of over een soort ontmoetingsruimte. Met heeft het er al jaren over. Maar het komt er nooit van. Raar eigenlijk. Want er kan veel in Biddinghuizen. Dan moet er toch ook iets te regelen zijn voor de jeugd? Op deze manier lijkt het wel of er voor ons geen plaats is in het dorp en dat is volgens mij niet de bedoeling.

Ik heb gehoord dat er vroeger soos was in Biddinghuizen en dat dat hartstikke leuk was. Misschien is het een idee om dat weer op te pakken. En dan op vrijdagavond en zondagmiddag in Het Koetshuis iets te organiseren. Ik weet zeker dat er veel jongeren zijn in het dorp die wel mee willen helpen. Als men in het gemeentehuis nou ook een beetje meewerkt, dan moet dat toch te regelen zijn? Ik hoop dat iemand van de gemeente (misschien wel de burgemeester) contact met me wil opnemen hierover. En dat we in Biddinghuizen iets kunnen gaan organiseren voor jongeren. Dat is niet alleen leuk voor ons, maar ook voor alle mensen die last van ons hebben. Het kan dan alleen maar leuker worden in Biddinghuizen.

Wat betekent Biddinghuizen voor Joey?
Er waren een paar jaar geleden meerdere groepen jongeren in Biddinghuizen, die niet goed met elkaar konden opschieten. Dat is de laatste jaren veranderd. De jongeren kunnen onderling beter met elkaar overweg. We maken onze eigen lol en we worden steeds meer één groep. Dan moet het toch ook mogelijk zijn samen iets leuks te organiseren? Samen met de gemeente of jongerenwerk of zo?
Eerder verschenen in Dorpsgenoten:
© 2021 Dorpsbelangen Biddinghuizen - Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat