Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Rita van Westen

Truus Osinga - Nog lang niet toe aan een bejaardenhuis

23-5-2009


Mevrouw Truus osinga-Sloof. Geboren in Heemstede in 1909. Woont sinds 1985 in Biddinghuizen.

Op zes juni 2009 viert mevrouw Truus Osinga-Sloof haar honderdste verjaardag. Ze oogt kwiek en alert. Als je haar leeftijd zou moeten schatten, dat zou dat waarschijnlijk ergens midden tachtig zijn. Mevrouw Osinga kan zich haast niet voorstellen dat ze binnenkort al honderd jaar wordt. ‘Het leven gaat, met name de laatste jaren, zo snel. En nu opeens ben ik honderd. Ik hou enorm van het leven, verveel me geen moment. De tijd is gewoon voorbij gevlógen!’

Wat het geheim is om honderd te worden? Daar hoeft mevrouw Osinga niet lang over te denken. ‘In beweging blijven, anders word je stijf. Goed eten, vooral fruit en dan met name sinaasappels. En vooral lekker bezig blijven’, zo luidt het recept.

‘De tijden zijn enorm veranderd, maar ik zou zeker niet willen zeggen dat vroeger alles beter was hoor’, zegt mevrouw Osinga. ‘Er zijn nu ook zoveel leuke dingen. Ik geniet elke dag, dat heb ik altijd gedaan. Een bejaardenhuis, daar ben ik voorlopig nog niet aan toe. Ik heb niet eens hulp in de huishouding. Elke dag lees ik mijn krantje en als het huishouden klaar is dan mag ik graag handwerken. Ik heb dan wel twee wereldoorlogen meegemaakt, maar daar praat ik nooit over. Dat vind ik zo oubollig. Het is inmiddels ruim zestig jaar geleden. We weten allemaal wel wat er toen gebeurd is. Dat moet niet vergeten worden, maar we hoeven het er toch ook niet meer telkens over te hebben?’

‘Ik kijk terug op een zeer actief leven. Mijn man is helaas vijfentwintig jaar geleden overleden. Ik mis alle leuke dingen die we samen deden, fietsen, wandelen, uitgaan. Maar vooral het dansen! Ik zou nog best eens lekker willen gaan dansen, daar hielden we allebei zo van. Met ons gezin gingen we altijd kamperen, vaak in Oostenrijk en Zwitserland. Op mijn vijfentachtigste ben ik nog met een schoonzus naar Amerika geweest. Hebben we daar twee maanden rondgetrokken. De Grand Canyon gezien en New Orleans bezocht. Prachtig! En op mijn negentigste ben ik nog naar de Ardennen geweest. Maar toch, voor een bezoek aan Lowlands voel ik me nu een beetje te oud worden. Al zou ik daar best eens een kijkje willen nemen. Maar dan denk ik: Wat moet een oud mens als ik tussen al die jongelui?

Ik ben trouwens wel een beetje benieuwd wat ze allemaal voor mijn verjaardag gaan organiseren. Hopelijk niet teveel, want het is niets voor mij om in de belangstelling te staan. Dat hoeft van mij niet. En al helemaal geen fanfare voor de deur, alsjeblieft. Daar hou ik niet van. Als er dan toch muziek moet komen, dan liever een goede band!’


Wat betekent Biddinghuizen voor mevrouw Osinga?
Ik woon in een heel gezellige buurt. We kennen elkaar goed en soms heb ik het gewoon druk met overal koffie en thee te drinken. Verhuizen, daar moet ik niet aan denken. Mijn familie woont niet in Biddinghuizen, maar laat mij maar lekker hier blijven wonen.
Eerder verschenen in Dorpsgenoten:
© 2021 Dorpsbelangen Biddinghuizen - Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat