Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Rita van Westen

Cor Bonestroo - Brand!

31-3-2007


Cor Bonestroo, geboren in Gorssel. Woont sinds 1964 in Biddinghuizen.

Drie jaar was ik toen we hier kwamen wonen aan De Voor 29. Wat ik me uit mijn vroegste kindertijd nog goed herinner is het riet dat destijds overal groeide. Waar je ook keek, ze zag riet, riet en nog eens riet. De wegen naar Elburg en Harderwijk moesten nog aangelegd worden, die waren nog onverhard. Een heel bijzondere tijd. Werkelijk alles in en om Biddinghuizen moest nog ingevuld, opgericht en aangelegd worden.

Mijn vader is, lang geleden, bij het opzetten van de vrijwillige brandweer in Biddinghuizen betrokken geweest, evenals de heren Revet, Verdaasdonk, Kamphuis, Claus, Georg, Van Veen…. Allemaal namen die onlosmakelijk verbonden zijn met de begintijd van ons dorp.
De allereerste brand die ik me herinner is toen de stroschuur van Pier de Boer aan de Biddingringweg in de fik stond. Biddinghuizen was nét in het trotse bezit van een eigen brandweerauto, een oude Bedford die op benzine liep. Die auto stond pas een week in de brandweergarage. Het was Koninginnedag 1966 en het hele dorp was op de been toen de sirene ging. In die tijd rende iedereen bij een brandmelding naar de brug om te zien waar de brand was, want vanaf de brug kon je de polder goed overzien.

Wat men ook probeerde, de brandweerauto wilde niet starten. Met zo’n beetje het hele dorp hebben we de auto aangeduwd, maar het mocht niet baten…. De Bedford kwam niet verder dan garage Kamphuis. En die schuur vol stro wilde wel branden!
Mijn vader is toen met zijn eigen auto naar Dronten gereden om een nieuwe accu te halen. Wat een paniek! Hij scheurde met zijn Renaultje 4 op twee wielen door de bocht, waardoor de accu omviel. Door de gelekte accuvloeistof was er na die dollemansrit niet veel over van de achterbank, maar nog nooit is er zo snel een accu vanuit Dronten naar Biddinghuizen gebracht. En de stroschuur? Volledig uitgebrand natuurlijk, terwijl het hele dorp stond toe te kijken.

Sinds mijn achttiende ben ik zelf bij de brandweer. Biddinghuizen heeft momenteel de nieuwste brandweerauto van de gemeente Dronten, startproblemen zijn er gelukkig niet meer. Vroeger kregen brandweerlieden er automatisch elk jaar een streep bij, maar ik heb ze allemaal door studie moeten verdienen en heb het inmiddels tot bevelvoerder geschopt. Ook mijn broers zijn bij de brandweer. En mijn zoon is sinds zijn achttiende ook brandweerman. De derde generatie al, in de korte bestaansgeschiedenis van ons dorp. De brandweer Biddinghuizen is voor ons dus een soort familiebedrijf.

Wat betekent Biddinghuizen voor Cor Bonestroo?
Biddinghuizen is een mooi dorp. Jammer dat er de laatste tijd een groep jongeren is die meent dat het nodig is de boel te vernielen. Waarom moeten nou iedere week de hekken rond het winkelcentrum omgegooid worden? Kan iemand mij dat uitleggen? Er is hier natuurlijk veel te weinig te doen voor de jeugd. Ik wil daarmee beslist niet goedpraten dat ze gaan vernielen, maar wij konden vroeger tenminste naar soos Neptunus. Kan die niet terugkomen?
Eerder verschenen in Dorpsgenoten:
© 2021 Dorpsbelangen Biddinghuizen - Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat