Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Rita van Westen

Mien Vermetten - Hier wil ik wonen

4-2-2008


Mien Vermetten. Geboren in Vinkeveen, woont in Biddinghuizen sinds 1980

Vanwege het werk van mijn man Kees zijn we in het verleden nogal eens verhuisd. Toen we na negen verhuizingen de polder inreden, op zoek naar een nieuwe woonplaats in het midden van het land zei ik: ‘Hier wil ik wonen’. En zo is het ook gebeurd. Kees ging werken in IJsselmuiden en ik werkte al jaren bij een constructiebedrijf dat juist op dat moment verhuisde naar Lelystad. Dat kwam mooi uit. Bij dat bedrijf had ik het goed naar mijn zin en ik kon daar dus blijven werken.

Flevoland gaf me meteen een gevoel van thuiskomen. Ik ben opgegroeid op een boerderij in de buurt van de Vinkeveense plassen. Het weidse open landschap spreekt me aan. En het feit dat we hier nu al weer bijna achtentwintig jaar wonen zegt genoeg.

Toen Kees, ongeveer twintig jaar geleden, voorstelde om in Frankrijk gedurende een paar weken een cursus schilderen te gaan volgen, had ik daar helemaal geen zin in. Dus hij ging die cursus met een vriend doen. Maar hij kwam zo enthousiast terug, dat ik er niet aan ontkwam het volgende jaar met hem mee te gaan. Het was het begin van een hobby waar nu niet meer buiten zou kunnen

Want inmiddels is schilderen een deel van mijn leven geworden. Ik kan er mijn gevoel en mijn verhaal in kwijt, het betekent heel veel voor me. Ons atelier aan de havenweg heet ‘ La diference’. We hebben het zo genoemd omdat wij beiden een totaal verschillende manier van schilderen hebben. Het werk van Kees is meestal abstract, terwijl ik bijna altijd de natuur als inspiratiebron gebruik. Er zijn zoveel prachtige vormen en kleuren, de wereld om ons heel vormt een onuitputtelijke bron van ideeën. Ik schilder vooral vaak vogels en vlinders. In Frankrijk, waar we nog steeds ieder jaar naar toe gaan, noemen ze me daarom vaak ‘Mien Vogel’. Ondanks het feit dat we al zo lang schilderen gaan we nog steeds ieder jaar weer graag een cursus volgen. Wat schilderen betreft raak je immers nooit uitgeleerd. Er zijn altijd weer spannende dingen te ontdekken en te leren.

In ons atelier zijn altijd wel een stuk of vijftig schilderijen te bezichtigen. Mensen die willen komen kijken kunnen bellen naar telefoonnummer 331037 om een afspraak te maken. Het is niet mijn doel om de schilderijen te verkopen. Beroemd worden hoeft van mij ook niet. Ik vind het leuk als mensen komen kijken.

Wat betekent Biddinghuizen voor Mien Vermetten?
Het gaat volgens mij goed met ons dorp. Al verbaast het me soms wat een strijd er geleverd moet worden, voordat er iets van de grond kan komen. Zoals bijvoorbeeld bij het MFC het geval is. Meestal is het een kleine groep mensen, die zich voor het dorp inzet. Goed dat we hier zulke mensen hebben. Ondanks het feit dat ik hier al lang woon, ken ik niet zo heel veel mensen. Dat komt waarschijnlijk omdat ik me thuis prima kan vermaken. Naast schilderen hou ik me graag bezig met tuinieren. Ook dat heeft weer met de natuur te maken, de basis waar ik telkens op terugval.
Eerder verschenen in Dorpsgenoten:
© 2021 Dorpsbelangen Biddinghuizen - Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat