Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Herma Loohuis

Gert Nijmeijer - Geboren in een andere polder

17-11-2012


Hij weet van de barakken en het riet, het riet, en nog eens het riet, dat geplant was om het vocht uit de grond te trekken. Hier waren allemaal arbeiders. Alles speelde zich buiten af in het bos en het riet. De eerste school die gebouwd werd, was de Akkerwinde en iedereen zat bij elkaar in de klas. Als kind was het hier prachtig. Allemaal grote gezinnen.

Ik ben geboren in een gezin met twee broers en twee zussen; ik ben de middelste. Mijn grootste vriend op aarde is mijn vader. Na twintig jaar weggeweest te zijn, zegt nog iedereen: ‘Je bent een zoon van Willem Nijmeijer, hè?’ We lijken erg op elkaar. Mijn vader werkte negenentwintig jaar bij Tietema en is altijd positief.

In Biddinghuizen heb ik mijn jeugd met heel veel plezier doorgebracht. Mensen komen overal uit heel Nederland vandaan. Nu is het gevarieerder met mensen, ook uit andere landen. Iedereen werd eerst gekeurd. Je moest een baan hebben, de tuin werd gekeurd. Als je het zelf niet deed, kwam de gemeente de tuin opknappen en kreeg jij de rekening.

Ik was altijd een drukke jongen. Toen ik vijfenveertig was, werd ik getest, omdat ik af en toe geen raad wist met mijzelf en daar kwam uit dat ik ADHD heb. Ik kon niet stil zitten. Ik bruiste zo van de energie en had zoveel ideeën in mijn hoofd.
Als klein jongetje heb ik al gekozen om met hout te werken, om iets te maken met mijn handen. Met mijn veertiende ben ik van lieverlede begonnen te werken. Maar mijn baas vond het belangrijk dat ik leerde en zorgde ervoor dat ik één dag in de week naar de streekschool ging. Wat ik op school leerde, kon ik meteen uitvoeren op mijn werk. Ik woonde van mijn zeventiende tot mijn achttiende in Zeist bij mijn zus in huis. Ik wilde de polder uit. Ik was te druk en kon mijn energie niet kwijt. Mijn zus stimuleerde me een opleiding te volgen. Tot mijn zesentwintigste heb ik diverse opleidingen gevolgd: ik leerde metselen, en wat je moet kennen als je werkplaatstimmerman bent, bijvoorbeeld vijftig soorten pen en gat verbindingen, hoe maak je zelf een trap? Ik ontdekte dat het hout is, waar ik het allerliefst mee omga.

In 1979 ben ik vertrokken naar Dronten. Toen heb ik in 1994 het huis van mijn ouders gebouwd: 1400 uur heb ik er in zitten, en heb de woning volledig afgebouwd. Ik werkte er per maand 100 uur bij. Ik was 60 uur voor mijn werk kwijt en werkte in heel Nederland. Wij gingen naar Tiel en Tiel kwam naar Dronten werken. Dat had alles te maken met tarieven. Ik heb in het verleden gewerkt bij de Intervam. Noem maar iets op en ik heb het gedaan. Maar het was zeer geestdodend. Zevenhonderd woningen opleveren en dan een jaar lang steeds hetzelfde doen.

Ik wilde uit de bouw weg. Bij de bouw van het huis van mijn vader merkte ik dat ik weer creatief met mijn werk kon omgaan. Daarna had ik besloten om voor mijzelf te beginnen. Renovatie, bars bouwen, dakkapellen. Ik maakte de keus meer verbonden te zijn met mijn bedrijf. Nu moet ik zelf alles berekenen en zelf verantwoordelijkheid dragen voor wat ik doen, ik ben direct betrokken bij mijn klanten. Dit geeft een heel ander gevoel dan bij de bedrijven. De laatste jaren ging het wat minder door de crisis. Uiteindelijk zei ik altijd al: ‘Alles wat met hout heeft te maken. kan ik creatief mee om gaan.’ Ik ben meubels gaan ontwerpen als liefhebberij, Ik heb nu mijn eigen werkplaats aan de Roodbeenweg. Ik heb voor de eigenaar een atelier gebouwd, waarin ik mijn meubels kan laten bezichtigen. Elk meubel moet zijn eigen karakter hebben. Ik geef de klant het idee dat de tafel van hem zelf is. Ik maak hondenmanden, wijnkasten, buitenmeubelen, plantenbakken tot en met interieurs, zoals lambrisering en aftimmerring, enz. Ik verkoop niet vanuit het atelier. Ik laat ze daar alleen zien. Via mijn website kan er iets gekocht worden.www.nijmemeubels.nl en dan de link is ‘Nijme meubelen’. Daarnaast heb ik al vanaf juni 1996 een eigen bouwbedrijf. Maar de meubels zijn nu de hoofdmoot geworden!

Biddinghuizen voor Gert: het was er fantastisch in mijn jeugd. Nu kan er wel iets meer komen voor de jeugd. Het moet niet alleen in Dronten gebeuren. We wandelen graag met de hond. Het park is geweldig met dat mooie meertje.

Wil je ook vertellen over iets? Mail naar hermaloohuis@kpnmail.nl We doen het samen
Eerder verschenen in Dorpsgenoten:
© 2020 Dorpsbelangen Biddinghuizen - Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat