Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Rita van Westen

Döndü Genç - Samen leven

15-3-2008


Döndü Genç. Geboren in Nevsehir, Turkije. Woont sinds 1985 in Biddinghuizen

Achttien jaar was ik, toen ik naar Nederland kwam. Dat houdt in dat ik nu al langer in Nederland heb gewoond, dan in mijn geboorteland Turkije. De eerste jaren in Biddinghuizen waren niet gemakkelijk. Ik sprak geen woord Nederlands en dan is contact maken niet eenvoudig. Liesbeth Heijmink zorgde ervoor dat ik Nederlandse les kreeg en woordje voor woordje heb ik me de Nederlandse taal eigen gemaakt.

In de eerste jaren hier keek ik reikhalzend uit naar de vrijdagen, want dan kwam het programma Paspoort op de televisie. Het was in die tijd nog niet mogelijk Turkse tv-zenders te ontvangen. Telefoneren met de familie in Turkije was ook niet eenvoudig. Dus dat ene uurtje Paspoort, waarin ik informatie kreeg in mijn eigen taal, was ongelooflijk belangrijk voor me.

We hebben in Biddinghuizen een hechte Turkse gemeenschap van ongeveer dertig gezinnen. Onze nieuwe imam, Necati Akbulut, heeft enige tijd geleden voorgesteld dat we in onze Moskee aan de Havenweg ook een vrouwenbestuur zouden krijgen. Van dit onlangs opgerichte bestuur ben ik voorzitter geworden. Ons belangrijkste doel is beter te integreren met de Nederlandse mensen.
Het is goed om meer contact met elkaar te hebben dan alleen gedag zeggen als je elkaar tegenkomt.
We moeten niet teveel in onze ‘eigen’ wereld leven.

Met de plaatselijke vrouwenverenigingen hebben we inmiddels goede contacten. Ook gaat een aantal vrouwen uit onze gemeenschap mee borduren aan het wandkleed. Ik zie niet zoveel verschillen tussen Turkse en Nederlandse vrouwen. Uiteindelijk willen we allemaal het zelfde. We willen allemaal gelukkig zijn en we willen allemaal het beste voor onze kinderen. Het is belangrijk om samen de leven en samen te delen. De wereld is klein, daar is geen plaats om rommel te maken.

Binnenkort starten we in de moskee met een workshop Turkse pizza’s bakken. In twee lessen kunnen mensen dan leren om zelf een lekkere pizza te bakken. De eerste lessen vinden plaats in de moskee, maar bij grote belangstelling wijken we misschien wel uit naar het Koetshuis. Mensen kunnen zich hiervoor opgeven via dondu_genc@hotmail.com. Op 23 april organiseren we in samenwerking met De Akkerwinde een kinderdag. We willen onze eigen cultuur beslist niet vergeten, maar tevens actief deel uit maken van de Biddinghuizer samenleving.

Wat betekent Biddinghuizen voor Döndü?
Ik zou absoluut nergens anders willen wonen dan in Biddinghuizen. De leukste en belangrijkste tijd van mijn leven heb ik in dit dorp doorgebracht. We hebben hier een huis gekocht. Onze kinderen zijn hier geboren en ik ben inmiddels oma geworden. In Biddinghuizen voel ik me veilig en gelukkig.
Eerder verschenen in Dorpsgenoten:
© 2021 Dorpsbelangen Biddinghuizen - Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat