Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Rita van Westen

Anja Zijderveld - Anja Zijderveld ging met haar gezin naar Duitsland

26-8-2006


Anja Zijderveld

Elf jaar hebben we met ons gezin aan de Botweg 4 gewoond. Oorspronkelijk kom ik uit Harderwijk. Het boerenleven was vreemd voor mij toen ik naar Biddinghuizen kwam en ik heb er vreselijk aan moeten wennen. Ook het feit dat er in die tijd niet zo’n hechte dorpsgemeenschap was in Biddinghuizen vond ik moeilijk. In Flevoland zit je met de situatie dat de mensen overal vandaan komen. Dat is in Harderwijk anders. Daar heb je heel veel families die al sinds oudsher in de plaats wonen, en dat merk je toch. Gaandeweg ben ik me toch thuis gaan voelen in Biddinghuizen en op de boerderij. Je leert mensen kennen, ondermeer via school en via BAS gymnastiek.

We wonen nu sinds anderhalf jaar in Groß Ernsthof in Oost Duitsland, vlak bij de Poolse grens. De reden dat we vertrokken zijn uit Nederland is dat hier waarschijnlijk een betere toekomst is voor de agrarische sector. De regels zijn hier soepeler en de gemeente helpt waar het kan. Investeren en uitbreiden is hier nog mogelijk.

In Biddinghuizen hadden we een akkerbouwbedrijf, nu hebben we een veebedrijf met 400 koeien. Koeien zijn leuke beesten. Wel is het altijd druk, maar gelukkig hebben we zes man personeel om ons te helpen. Twee van hen kennen jullie wel, dat zijn Ab en Dennis Timmer. Zij zijn met ons mee geëmigreerd.

We hebben hier een oud bedrijf overgenomen en er moet nogal wat opgeknapt worden. Veel werk, maar ook dankbaar werk, want we zien de boel hier onder onze handen mooier worden. Met z’n allen wonen we tijdelijk in een grote container, dus we zitten momenteel wel een beetje op elkaars lip. Ons huis wordt nog gebouwd. Straks als het af is hebben we weer alle ruimte. Maar het heeft ook wel wat hoor, een poosje in een container wonen, meestal is het heel gezellig. En als het me soms wat te druk wordt, dan ga ik de kalfjes de fles geven. Heerlijk werk, waarbij ik weer helemaal tot rust kom.

Wat mis je van Biddinghuizen?
We komen nog regelmatig terug naar Nederland en ook naar Biddinghuizen natuurlijk. Het is ongeveer zeven uur rijden en dus nog wel te doen. Wat ik hier in Duitsland soms mis is de Hollandse gemoedelijkheid. Even een boodschap doen in de winkel van Dirk Zoet en dan gezellig een praatje maken… daar heb ik goede herinneringen aan. En de verlichting van de Voorhof met de Kerstdagen. Dat vond ik echt heel erg leuk. Maar hier in Duitsland hebben we ook weer positieve dingen gevonden hoor. Zo is de natuur hier echt prachtig! We hebben het goed naar ons zin.

Het e-mailadres van Anja Zijderveld is: familiezijderveld@hotmail.com

Rita van Westen
Eerder verschenen in Dorpsgenoten:
© 2021 Dorpsbelangen Biddinghuizen - Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat