Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Rita van Westen

Wiebrand Veenstra - In de ban van de wind

1-7-2006


Wiebrand Veenstra, geboren in 1982, altijd in Biddinghuizen gewoond.

Aan deze kant van het kanaal hebben we een bijzondere relatie met de wind, lijkt wel. Werd onlangs aan de Kubbeweg het grootste particuliere windmolenpark geopend, aan de Zijdenettenweg zijn we op een heel andere manier in de ban van de wind geraakt. Vliegeren! In de rest van Nederland roept men altijd dat het zo hard waait in Flevoland. Nou, we kunnen van de wind goed gebruik maken.

Aan het Noordzeestrand is de windsport al niet meer weg te denken. Ook Flevoland biedt ongekende mogelijkheden voor de windsport, zowel op land als op het water. Wind is er in overvloed en ruimte is hier ook genoeg te vinden. Reden om de Vereniging Windsportpark Flevoland op te richten. Nu nog vliegeren we vaak op de weg voor langzaam verkeer die langs ons akkerbouwbedrijf aan de Zijdenettenweg loopt en bij boeren op het land. De bedoeling is dat er een permanente locatie voor de windsport in Flevoland gaat komen. Misschien kan dat wel aan de Zijdenettenweg.

Vliegeren geeft je echt een kick. Al bij windkracht drie heeft de wind kracht genoeg om aan de slag te gaan met kite boards en buggy’s. Het gaat er soms best spectaculair aan toe en het is hard werken. Soms word je zomaar met vlieger en al een paar meter de lucht in getrokken en de snelheden die een buggy kan bereiken puur en alleen met windkracht zijn niet mis. Dan ben je blij dat er een noodkoord aan de vlieger zit, want de kracht van de natuur is onvoorstelbaar. Het is een fysiek zware sport. Met windsport kun je echt spieren kweken.

De eerste open dag van onze vereniging is inmiddels achter de rug en we zien het enthousiasme groeien. Meer open dagen en demonstraties zullen zeker volgen. Er is veel mogelijk. De prijzen vallen mee. Voor honderd euro is al een heel behoorlijke vlieger te koop. Het voordeel van een vereniging is dat je van de ervaringen van andere vliegeraars gebruik kunt maken. Eerst goed rondkijken en bepalen waar je belangstelling naar uitgaat en dan pas aanschaffen. Windsport kun je het gehele jaar door beoefenen. Als er in Flevoland een goede locatie komt, is het mogelijk om van ieder vrij uurtje dat je hebt gebruik te maken en lekker te gaan vliegeren. Dat geeft je heel wat meer energie dan een hele zondagmiddag op de bank hangen!

Wat betekent Biddinghuizen voor Wiebrand Veenstra?
Het wordt de laatste tijd steeds gezelliger in Biddinghuizen. Er komt weer een beetje leven in de brouwerij, gelukkig. Waar volgens mij wel voor opgepast moet worden is dat Biddinghuizen niet teveel vergrijst. Vooral jongeren moeten zich vestigen in het dorp om het leefbaar te houden. Daarom moeten er faciliteiten komen die jongeren aanspreken. Een windsportpark, bijvoorbeeld.’
Eerder verschenen in Dorpsgenoten:
© 2021 Dorpsbelangen Biddinghuizen - Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat