Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Herma Loohuis

Gery de Bie - Oerlemans - Fotograferen is haar passie

16-2-2013


Haar ouders, Herman en Bea zijn vanuit Brabant in 1965 naar Biddinghuizen gekomen. Toen zij geboren werd in 1966, woonden haar ouders op de Weidehof. In 1971 volgde haar broertje Sico. Het gezin Oerlemans verhuisde in 1977 naar de Teugel, waar haar vader nog woont. Haar moeder woont in een verzorgingstehuis ‘De Voord’ te Elburg. Ze is in 1991 getrouwd met Marcel. Samen hebben ze twee kinderen, Mendy van 22 jaar en Stefan van 20 jaar. Beiden wonen nog thuis.

Via het stoepje kon ik zo naar de Karekiet, de toenmalige kleuterschool van de Rank. Na zes jaren ‘de Rank’ bezocht ik de huishoudschool ‘de Weiburg’ te Harderwijk. In het derde jaar moest je een richting kiezen; ik deed de winkelpraktijk. Dat jaar bleef ik zitten, maar de klas van de winkelpraktijk zat vol. Daarom moest ik een jaar gezondheidsleer volgen. In het examenjaar moest ik weer terug naar de winkelpraktijk. Ik had er geen zin meer in. Voortijdig ben ik van school afgestuurd zonder examen te hebben gedaan. Er zat niets anders op dan te gaan werken. Dit deed ik bij Van Gaalen, een schoonmaakbedrijf uit Dronten. Op mijn achttiende verhuisde ik naar Harderwijk en woonde er op kamers. Na drie jaar liet ik me inschrijven bij de woningbouwvereniging in Dronten, want in Harderwijk kwam ik niet in aanmerking voor een woning. Binnen een maand kreeg ik er een toegewezen op de Landauer. Door omstandigheden moest ik daar weg en verhuisde ik naar de Deel.
Tijdens de kermis in Biddinghuizen werd ik verrast door Marcel die plots bij mij in het botsautootje ging zitten. Die avond zijn we wezen stappen in Dronten. Een paar weken daarna zag ik hem pas terug, terwijl ik in het Koetshuis aan het dansen was. Hij vroeg aan mij of ik zin had mee te gaan naar de TT te Assen. Dat vond ik helemaal te gek. Na de TT is hij niet meer weggegaan. Een half jaar later was ik zwanger en we ruilden het huis op de Deel voor een grotere woning op de Weidehof. Ik lag na de geboorte van onze dochter in dezelfde kamer in het ziekenhuis in Kampen als mijn moeder na mijn bevalling lag. Op het tijdstip van de bevalling woonden we beiden op de Weidehof. Stefan werd in 1993 geboren op de Weidehof. In 1995 kochten we een huis op het Erf, waar we nog steeds met plezier wonen.

Opnieuw solliciteerde ik bij van Gaalen, werkte er een paar jaar en had de verantwoordelijkheid over het schoonhouden van de Rank, het gezondheidscentrum en deed invalwerk bij andere scholen. Daarna kwam ik bij Cemsto en werkte in Dronten bij ASVD; de kantine, de kleedkamers en het trappenhuis bij het oude winkelcentrum vielen onder mijn werk. 11 September 2000 kwam ik bij de C1000 terecht en daar werkte ik elf jaar. Na twee jaar ziekte kwam ik in de WW terecht. Het heeft een tijdje geduurd voor ik weer opnieuw aan het werk ging. Op dit moment heb ik twee werkgevers: voor Coloriet werk ik drie ochtenden in de huishouding bij cliënten thuis en bij www.ikzoekeenwittehuishoudster.nl in Biddinghuizen een ochtend. Het bestaat echt.

Door een moeilijke periode in mijn leven en door therapie leerde ik dat iets voor mezelf doen heel belangrijk is. Ik ontdekte dat fotografie mijn passie is. Eigenlijk liep ik vrijwel altijd met mijn toestel in de tas rond en maakte ik te pas en te onpas foto’s. Er kwam iemand op mijn pad die op de fotovakschool zit en mij ook wat kneepjes van het vak leerde. Ook volgde ik een cursus en lees er boeken over. Sinds kort heb ik een studiootje tot mijn beschikking om leuke portretfoto’s te maken. Logischerwijze volgde hier een website uit: www.fotograferenisgeryhaarhobby.nl Ik heb me opgegeven om de foto’s te maken voor de Stichting de IJsvogel in het kader van vijftig jaar Biddinghuizen. Ze roepen me op als ze me nodig hebben. Als er meer mensen zijn, die geïnteresseerd zijn in een mooi portret, kunnen ze mailen naar gerydebie@hotmail.nl of me via de website bereiken.

Biddinghuizen voor Gery: Het is een dorp, waar groeten en een praatje gelukkig nog vanzelfsprekend zijn. Vroeger dacht ik: ik blijf hier nooit wonen en nu woon ik er met veel plezier en ga nooit meer weg. Mijn familie woont dichtbij me en dat vind ik heel belangrijk.

Heb jij ook zin om je levensverhaal te vertellen? Mail naar hermaloohuis@gmail.com We genieten samen.
Eerder verschenen in Dorpsgenoten:
© 2021 Dorpsbelangen Biddinghuizen - Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat